Predstavljamo predsedničke kandidate 1Predsedništvo Srbije Foto: wikipedia

List Danas u prvom broju dodatka „Izborna groznica“ predstavlja neke od kandidata za predstojeće predsedničke izbore.

Aleksandar Vučić

Predstavljamo predsedničke kandidate 2 Foto: EPA/Đorđe Savić

(prva potvrđena kandidatura u Republičkoj izbornoj komisiji – predato 60.000 potpisa)

* funkcija: predsednik Srpske napredne stranke i premijer Srbije

* politički aktivan od: 1993.

* politička karijera: Srpskoj radikalnoj stranci pristupa 1993. Vučić i biva izabran za poslanika u Narodnoj skupštini. Dve godine kasnije, sa 24 godine, postaje i njen generalni sekretar. Na toj funkciji proveo je 14 godina. U vladi narodnog jedinstva Mirka Markanovića 1998. postaje ministar za informisanje. Na lokalnim izborima 2004. kandiduje se za gradonačelnika Beograda. U septembru 2008. sa Tomislavom Nikolićem izlazi iz SRS i osniva Srpsku naprednu stranku. Posle pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2012 i njegove ostavke na mesto predsednika Vučić preuzima funkciju vršioca dužnosti predsednika SNS da bi par meseci kasnije jednoglasno bio izabran za predsednika stranke. Nakon formiranja vlade koju su činile SNS-SPS-URS postaje potpredsednik Vlade zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala, kao i ministar odbrane. Predsednik Nikolić ga je imenovao za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. Posle parlamentarnih izbora 2014. i 2016. obavlja funkciju premijera Srbije.

*slogani „Brže, jače, bolje“, „Za bolju Srbiju“

* imovinska karta u Agenciji za borbu protiv korupcije: ima

Vuk Jeremić

Predstavljamo predsedničke kandidate 3

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

* funkcija: predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) sa sedištem u Beogradu i Njujorku, kao i glavni i odgovorni urednik magazina Horizons.

* politički aktivan od: 2004.

* politička karijera: U politiku ulazi kao član DS, iz koje je izbačen 2013. Nakon što je 2004. Boris Tadić postao predsednik Srbije, postao je njegov savetnik zadužen za spoljnu politiku. Obavljao funkciju ministra spoljnih poslova republike Srbije u period između 2007. i 2012. Vuk Jeremić je većinom glasova zemalja članica Ujedinjenih nacija 2012. godine direktno izabran za predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN-a. Obavljao funkciju predsednika Teniskog saveza Srbije u period između 2011. i 2015. Kandidovao se 2016. i za generalnog sekretara UN.

*slogani – „Moramo bolje“ i „Narod na prvom mestu“

* imovinska karta u Agenciji za borbu protiv korupcije: ima

Saša Janković

Predstavljamo predsedničke kandidate 4

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

(drugi predao potpise za kandidaturu RIK – i to u nedelju u jedan ujutru, predato 17.866 potpisa)

* funkcija: bez funkcije

* politički aktivan od: 7. februara 2017. kada podnosi ostavku na mesto zaštitnika građana posle 10 godina

* politička karijera: Ovi predsednički izbori su početak njegove političke karijere

* Nastupa u ime grupe građana „Za Srbiju bez straha“, na kutijama sa potpisima napisano „LJudi na koje čekamo smo mi“.

* slogan: „Bez straha“

* imovinska karta u Agenciji za borbu protiv korupcije: ima

Vojislav Šešelj

Predstavljamo predsedničke kandidate 5

Foto: Fonet/Božidar Petrović

* funkcija: predsednik Srpske radikalne stranke

* politički aktivan od: početka višestranačja

* politička karijera: Početkom 90-ih posle pokušava da osnuje Srpski četnički pokret, čija je registracija odbijena sa obrazloženjem da svojim imenom vređa javni moral. Prvi put se kandiduje za predsednika Srbije ispred grupe građana 1990. Osvaja peto mesto iza Slobodana Miloševića, Vuka Draškovića, Ivana Đurića i Sujelmana Ugljanina. Predsednik SRS postaje u februaru 1991. Pobedom SRS na lokalnim izborima 1996. u Zemunu postaje predsednik te opštine. Na izborima za predsednika Srbije 1997. ulazi u drugi izborni krug, ali gubi od Zorana Lilića. Izbori su ponovljeni i opet gubi u drugom krugu od Milana Milutinovića. Potpredsednik Vlade postaje 1998. u kabinetu Mirka Marjanovića. Učestvuje na predsedničkim izborima u septembru 2002. i završava treći, a na ponovljenim izborima u decembru 2002. osvaja osvaja 37 odsto glasova. Optužen pred Haškim tribunalom za zločine protiv čovečnosti, pušten 2014, nakon 11 godina pritvora, 2016. doneta oslobađajuća presuda. U toku je žalbeni postupak haškog tužilaštva.

* imovinska karta u Agenciji za borbu protiv korupcije: ima

Boško Obradović

Predstavljamo predsedničke kandidate 6

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

* funkcija: lider Srpskog pokreta Dveri

* politički aktivan od: 2011.

* politička karijera: Od 2011. član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012, nosilac liste na lokalnim izborima u Čačku. Na vanrednim republičkim izborima 2014. bio je nosilac liste za republički parlament. Na vanrednim republičkim izborima 2016. bio je jedan od nosilaca izborne liste Dveri – Demokratska stranka Srbije. Nakon izbora, pod njegovim vođstvom, Dveri prvi put u istoriji ulaze u Narodnu skupštinu i formiraju poslaničku grupu sa sedam narodnih poslanika.

*slogan: „Ko sme taj i može“

* imovinska karta u Agenciji za borbu protiv korupcije: ima

 

Aleksandar Popović

Predstavljamo predsedničke kandidate 7

Foto: Fonet/Zoran Mrđa

* funkcija: Potpredsednik je Demokratske stranke Srbije

* politički aktivan od: posle 2000.

* politička karijera: Od 2004. do maja 2007. je bio ministar nauke i zaštite životne sredine u Vladi Srbije. Na skupštini DSS 2005. od izabran za potpredsednika te stranke. Od maja 2007. vršio je dužnost ministra rudarstva i energetike, do 2008. Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred DSS na izborima 2008, 2012 i 2014. Zamenik predsednika stranke postaje posle izbora održanih 2014. godine i ostavke osnivača i dotadašnjeg predsednika DSS Vojislava Koštunice.

*slogan: „Čovek pre svega“ i „Obnova u korist čoveka“

* imovinska karta u Agenciji za borbu protiv korupcije: ima

 

Nenad Čanak

Predstavljamo predsedničke kandidate 8

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

* funkcija: predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine

* politički aktivan od: 1990.

* politička karijera: Predsednik je LSV od njenog osnivanja, jula 1990. i biran je za predsednika na svim izbornim kongresima stranke. Nije bio član ni jedne druge političke organizacije. Više puta bio je poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, Veću republika Skupštine Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore, kao i u Skupštini AP Vojvodine, čiji je predsednik bio od 2000. do 2004. Od 2009. do 2012 bio je predsednik Nacionalnog saveta za decentralizaciju Vlade Srbije. LSV je na parlamentarnim izborima 2016. nastupila u koaliciji sa LDP i SDP i ta lista osvojila je devet mandata.

* imovinska karta u Agenciji za borbu protiv korupcije: ima

 

Saša Radulović

Predstavljamo predsedničke kandidate 9

Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

* funkcija: lider pokreta Dosta je bilo

* politički aktivan od: 2013.

* politička karijera: U rekonstrukciji vlade Ivice Dačića septembra 2013. postavljen je za ministra privrede umesto Mlađana Dinkića. Ostavku na ministarsku funkciju podneo je u januaru 2014, navodeći u obrazloženju da je „glavni kočničar svih reformi bio i ostao kabinet prvog potpredsednika“ vlade Aleksandra Vučića. Ubrzo potom osnovao je političko udruženje „Dosta je bilo – Restart“, koje je učestvovalo na parlamentarnim izborima iste godine, ali nije uspelo da pređe cenzus. DJB je 2016. na parlamentarnim izborima osvojio 16 poslaničkih mesta.

* imovinska karta u Agenciji za borbu protiv korupcije: ima

 

Milan Stamatović

Predstavljamo predsedničke kandidate 10

* funkcija: član Predsedništva Srpske narodne partije

* politički aktivan od: 1990-ih

* politička karijera: Od 1996. do 2000. godine bio je odbornik DEPOS-a u SO Čajetina. Od 2001. do 2004. predsednik Izvršnog odbora SO Čajetina, a od 2004. godine do danas predsednik je opštine Čajetina. Od 2000 do 2007. član OO DSS Čajetina, a od 2007. bio predsednik OO DSS Čajetina. Godine 2008. izabran je za člana GO DSS, a 2010. za člana Predsedništva DSS. DSS je napustio u septembru 2014. i ubrzo zajedno sa Nenadom Popovićem osnovao SNP. Poznat je po čestim kritikama na račun naprednjaka, iako je SNP deo vladajuće koalicije na republičkom nivou.

* imovinska karta u Agenciji za borbu protiv korupcije: ima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari