Predstavnici opozicije se sastaju uskoro? 1Foto: Medija centar

Predstavnici opozicionih stranaka koje su najavile bojkot izbora trebalo bi, prema našim saznanjima, da se sastanu u petak 24. aprila kako bi razgovarali o svim aktuelnim temama ali i o najavljenom nastavku rada Skupštine Srbije.

Kako kažu naši izvori u SZS sastanku takozvane bojkot-opozicije trebao bi da prethodi sastanak članica Saveza za Srbiju. Ovomesečni predsedavajući Saveza Boško Obradović nije odgovarao na naša pitanja o planiranom sastanku.

Janko Veselinović, jedan od lidera Saveza za Srbiju, za Danas kaže da do sada nije bilo viđanja opozicionih lidera.

– Ali smo u svakodnevnim konsultacijama. Teme su neustavno uvođenje vanrednog stanja, zloupotreba vanrednog stanja, vođenje kampanje SNS-a u vreme vanrednog stanja, dodatno gušenje medijskih sliboda, najave vlasti da će iz vanrednog stanja nastaviti izborni proces, nadolazeća ustavna kriza. U tom pogledu srpska opozicija ima jedinstvene stavove. Pojedinačno smo iznosili stavove i do sada, a vrlo jasne zajedničke stavove iznećemo kada to ne bude bilo da ugrožavalo borbu protiv epidemije. Sve pokazuje da režim želi da, uprkos opasnosti od epidemije, a u cilju održavanja lažnih izbora nastavi kampanju. Ne želimo da budemo saučesnik u tome. Narednih dana imaćemo i sastanak, uz sve mere predostrožnosti – najavio je on.

Izvori Danasa na političkoj sceni tvrde da je verovatnije da će Savez za Srbiju ostati i pri bojkotu izbora i pri bojkotu Skupštine. Budući da se očekuje brzo nastavljanje izbora zakazanih za 26. april, pa prekinutih zbog pandemije, naši sagovornici smatraju da je vraćanje u skupštinske klupe na samom isteku saziva, posle duže od godinu dana bojkota, isključeno.

Takođe, ukazuju i da bi uz najbolju volju, sada bilo teško prikupiti potpise građana potrebne da bi se na izborima učestvovalo i predala izborna lista. Skupiti 10.000 overenih potpisa uz mere fizičkog odstojanja i čekanja kod notara koje će važiti i dalje zbog virusa kovid 19, biće gotovo neizvodljivo u danima kampanje koji su preostali za to.

Svako produženje roka, ili neke olakšice u vezi s tim, zahtevaće da se predstavnici bojkot opozicije o tome dogovaraju sa Aleksandrom Vučićem i SNS-om, što su oni dosad izričito odbacivali, odbijajući i učešće na okruglim međustranačkim okruglim stolovima. Naši izvori međutim, smatraju da su glavne stranke Saveza za Srbiju učvrstile svoj rejting kod opozicionih birača, te da bi u slučaju da izađu na izbore lako pretekle sve druge liste „sistemske“ opozicije.

Podsetimo, bojkot izbora i parlamenta su zastupale članice Saveza za Srbiju – Demokratska stranka Zorana Lutovca, Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i Dušana Petrovića, Dveri Boška Obradovića i nekoliko manjih pokreta iz SZS. Ipak, Saša Paunović iz DS, i Nebojša Zelenović iz ZZS, su predali lokalne liste u Paraćinu i Šapcu, gde su i dosad bili predsednici opština.

Marko Bastać iz SSP, koji je i predsednik beogradske opštine Stari grad, ostao je pri bojkotu.

Za bojkot je  i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića koji je nedavno u intervjuu Danasu rekao da bi bojkot trebalo ponovo razmotriti i da i ostajanje pri bojkotu i promena te odluke, imaju razloge za i protiv. Za bojkot je i Pokret slobodnih građana na čelu sa Sergejom Trifunovićem. Takođe i  Inicijativa Ne davimo Beograd.

Dveri traže tehničku vladu

Podsetimo, politički blok koji je za bojkot zahtevao je odlaganje izbora do jeseni 2020. i pre korona pandemije. Lider Dveri Boško Obradović ponavlja ovih dana zahteve da izbori budu na jesen. „S obzirom da je jedino logično i razumno, posebno imajući u vidu brigu o zdravlju ljudi, da izbori budu odloženi za jesen – na čelu države ne može ostati aktuelna Vlada Srbije kojoj 3. juna ističe mandat. To znači da bi Narodna skupština na svojoj poslednjoj sednici u ovom sazivu morala da donese poseban zakon (lex specialis) kojim bi izbori bili odloženi za jesen i izabrana prelazna, tehnička Vlada stručnjaka, uz podršku svih političkih opcija. U ovoj Vladi ne bi mogli da sede lideri niti vlasti niti opozicije već stručnjaci koji bi imali zadatak da saniraju posledice pandemije po ekonomiju i radna mesta, oslobode medije i organizuju slobodne i poštene izbore“, navodi se u opširnoj pisanoj izjavi Boška Obradovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari