Predstavnici tri liste: Na elektronskoj sednici RIK ne mogu da se utvrde rezultati izbora 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Predstavnici tri izborne liste saopštili su danas da smatraju pravno nevažećim usvajanje Izveštaja o ukupnim rezultatima izbora za poslanike Skupštine Srbije održanih 21. juna i delimično ponovljenih 1. jula.

Oni to smatraju jer su rezultati utvrđeni putem elektronske sednice Republičke izborne komisije (RIK), što je, kako kažu, „flagrantno kršenje Zakona o izboru narodnih poslanika i Ustavu“.

Saopštenje su potpisali članovi, odnosno zamenici članova RIK u proširenom sastavu u ime izbornih lista: liste Suverenisti – Saša Radulović i to: Srđane Vidović i Nikoline Lipovšek, liste Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović i to: Stevan Babić i Sandra Gašić, i liste Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana i to: Vuk Đorđevića i Milana Miloševića.

„Održavanje sednica na navedeni način, onemogućena je rasprava po tačkama dnevnog reda, te uvid u celokupan izborni materijal, što je nužno za donošenje zakonite odluke“, piše u saopštenju koje je dostavila Nikolina Lipovšek u svojstvu zamenice člana RIK u proširenom sastavu.

U saopštenju je ocena da je „onemogućavanjem članovima RIK da raspravljaju, RIK od jednog kolektivnog organa pretvoren u skup pojedinaca koji odluke donose mimo svih zakona i zakonskih okvira“.

Takođe je rečeno i da je glasanje članovima RIK omogućeno preko i-mejla koji „ne sadrži sertifikovan elektronski potpis“, čime je u sumnju dovedena verodostojnost datih izjava.

Naglašeno je i da se izašlo iz zakonskog okvira tako da izborni proces više „nije legalan“, a sproveden je uz „mnogobrojne izborne nepravilnosti, počev od duplih spiskova, sigurnih glasova, manjkavih zapisnika“.

Potpisnici se zato „ograđuju“ od „protivzakonitih odluka RIK“ i ukazuju javnosti da je „pogažena demokratija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari