Presudni odnosi sa Srbima 1Foto: EPA-EFE/ ERMAL META

Dijalog Beograda i Prištine ostaće u „pat-poziciji“ i biće jedan od najvećih izazova novoformirane Vlade Kosova, pre svega zbog tvrdog stava premijera Aljbina Kurtija i nespremnosti na kompromis koju je do sada pokazao, ocenjuju sagovornici Danasa.

Izborni uspeh Aljbina Kurtija i Samoopredeljenja u kontekstu pregovora Beograda i Prištine, po oceni Mladena Lišanina, istraživača i saradnika Instituta za političke studije, označava „produžavanje postojeće pat pozicije“ jer su dosadašnje izjave Kurtija iz ugla Beograda shvaćene kao ultimatum.

– Kurti je početkom marta najavio da će, uprkos željama javnog mnjenja, težiti da dijalog sa Beogradom dovede „sa sedmog na četvrto mesto“ na listi prioriteta nove vlade. Međutim, njegovi nedavno objavljeni principi na osnovu kojih će Priština učestvovati u budućim razgovorima – pre svega prva tri: neupitna nezavisnost Kosova, reparacije i izvinjenje Beograda, te potpuna jednakost strana u dijalogu, uz odbacivanje Zajednice srpskih opština, tako su formulisani da Beograd i ne može da ih doživi drugačije nego kao ultimatum, zaključuje Lišanin.

On dodaje i da to što je Srpska lista delegirala jednog ministra iz svojih redova u skladu sa kosovskim zakonima znači da još uvek ne postoji namera da se zatvore svi kanali komunikacije.

– Do toga vrlo izvesno neće doći. Međutim, ako je bilo kakav ozbiljan iskorak u pravcu takozvane sveobuhvatne normalizacije odnosa delovao veoma daleko krajem 2020. godine, on danas deluje još manje verovatno, naveo je Lišanin.

Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev i dopisnica Dojče velea, kaže za Danas da u kosovskoj javnosti postoji skepsa da li će ova vlada biti stabilna i izdržati ceo mandat te da će zbog nefleksibilnosti Kurtija i ona da padne kao i prethodna.

– Ja se nadam da neće biti tako, ali čini se da Kurti nije shvatio poruku EU i jasan zahtev da stav Kosova treba da bude otvoreniji prema dijalogu. Ne samo da nije spreman na kompromise, već nije ni za sprovođenje prethodnih mera, kao što je zajednica srpskih opština. Deluje da će njegov stav biti vrlo tvrd ali može da se ostavi prostora da je to trenutni populizam i da gradi pregovoračku poziciju a da će se kasnije posvetiti dijalogu više nego što to sada otkriva, smatra Andrić Rakić.

Ona dodaje i da će veliki izazov pred novom Vladom biti da ispuni obećanja o socijalnim reformama jer su ona „podigla očekivanja naroda“ a pitanje je da li će biti resursa da se išta od toga ostvari.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi isti za Danas da će se novoj Vladi Kosova i premijeru Aljbinu Kurtiju biti potrebna pomoć u dijalogu sa kosovskim Srbima zato što vlasti u Beogradu vrše preveliki uticaj na njih, te će ovo biti jedan od najvećih izazova nove vlade.

– U realizaciji dijaloga sa kosovskim Srbima kao prepreku vidim veliki uticaj Beograda na njih, ali ćemo se truditi da se maksimalno angažujemo kako bi kosovski srbi videli Kurtija kao partnera u sprovođenju reformi, rekao je Šeholi.

On dodaje da će ovo biti važno i za sprovođenje reformi koje je Kurti najavio kao prioritet nove Vlade.

– Nova Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem će se baviti prevashodno dubokim reformama u vladavini prava, borbom protiv korupcije i definitivnim okončanjem dijaloga sa Srbijom. Biće potrebno da Kurti uspostavi direktnu konekciju sa svojim građanima – srpske ali i svih ostalih nacionalnosti kako bi napravio dalje korake po platformi koju je zacrtao, naveo je Šeholi.

Žalba SL

Predstavnici Srpske liste predali su juče Ustavnom sudu Kosova žalbu pošto im je pripao jedan resor iako su predstavnicima Srba ustavno garantovana dva ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari