Drugi dan proslave desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova 1EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Nizom svečanosti danas je u Prištini nastavljeno obeležavanje desetogodišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Počelo je sađenjem 115 stabala „u znak zahvalnosti“ državama koje su priznale Kosovo, u „Memorijalnom kompleksu Adem Jašari“ u selu Prekaze. Održana je svečana sednica Skupštine Kosova, potom su Prištinom defilovali pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga i Policije Kosova.

Premijer Albanije, Edi Rama, rekao je da su Kosovo i Albanija dve formalno odvojene administrativne realnosti, ali da žive u prirodnoj ekonomskoj saradnji i stalnoj političkoj i institucionalnoj saradnji u pogledu nezaustavljivog usklađivanja nacionalnog programa budućnosti.

Kako prenosi Koha, Rama je na svečanoj sednici Skupštine danas izjavio da je u jednoj deceniji Kosovo uspelo da ostvari veliku istorijsku težnju, postavljajući sebe kao najmlađu državu na karti sveta.

Članovima Skupštine Kosova obratio se i američki kongresmen Eliot Engel.

„Mogu vam reći da u Sjedinjenim Državama nema prijateljskijeg naroda nego ovde na Kosovu. Zbog toga vam takođe zahvaljujem. Dok gledam sledeću desetogodišnjicu, želim da Kosovo priznaju sve nacije u svetu. Želim da vidim Kosovo u EU, želim da vidim Kosovo u NATO-u i želim da vidim Kosovo u Ujedinjenim nacijama. Važno je da ljudi shvate da je to prava stvar,“ rekao je senator Engel, a prenela Gazzeta Express.

Iako je u subotu Aljbin Kurti čestitao Albancima Dan nezavisnosti, on nije prisustvovao nedeljnoj svečanoj sednici u čast 10. godišnjice. Isto je učinio i jedan deo poslanika Samoopredeljenja koji je na strani Kurtija. Uprkos tome, druga grupa poslanika – Visar Imeri, Dardan Molićaj, Fisnik Ismailji… – bila je prisutna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari