Program da uređuju zakon i kodeksi, a ne vlast 1Foto: Bojan Cvejić

Predstavnici opozicije koja je bojkotovala prošle izbore ne očekuju suštinska poboljšanja u radu javnih servisa nakon sastanka koji će urednici informativnih programa Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine imati sa predstavnicima vlasti i opozicije u cilju poboljšanja izbornih uslova. Kako kažu za Danas, čelnici RTS i RTV treba da poštuju zakon i profesionalne kodekse, a ne da dozvole da im partije uređuju program.

Ove nedelje, prema nekim informacijama već danas (ponedeljak) urednici RTS i RTV treba da učestvuju u dijalogu koji bez stranih posrednika vode predstavnici vlasti i deo opozicije na temu izbornih uslova.

Ostatak opozicije inistira na posrednicima iz EU te taj paralelni dijalog, pod vođstvom Ivice Dačića, predsednika Skupštine, ne smatraju relevantnim.

Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, za Danas kaže da taj takozvani paralelni dijalog bez predstavnika EU služi vlasti da se jeftino izvuče i pokaže kako ima konstruktivnu opoziciju koja je spremna da zarad četiri minuta na RTS kaže kako postoje izborni uslovi.

– To je pokušaj opstrukcije bilo kakvog dogovora i odugovlačenje radi kozmetičkih promena koje bi omogućile izlazak na izbore lojalnoj i potemkinovskoj opoziciji. To bi pomoglo vlasti da kaže da ima legitimitet, što su pokušali i pre godinu dana. Bilo bi korisno i da EU kaže kako gleda na ove razgovore i šta se dešava kad Vučić proglasi kozmetičke ustupke kao uspeh. Urednici informativnog programa RTS i RTV treba da pogledaju poslednji izveštaj Birodi i vide rezultat svog rada po kojem u njihovim programima postoji samo predsednik Vučić i njegova „istina“. Ne verujem u njihovo mišljenje o sopstvenom ponašanju, niti u to da će naglo pronaći savest. Oni moraju da sprovode zakon i pravila profesije. Ovako režim pravi predstavu u kojoj, kao, oni svi mole urednike da puste malo istine u svoj program. To je sramno – smatra Stefanović.

Za Miroslava Aleksića, potpredsednika Narodne stranke, prisustvo urednika javnih servisa tom sastanku je potvrda da RTS i RTV nisu servis građana Srbije koji ih plaćaju, već servis stranaka na vlasti.

– Ne treba stranački dijalog da uređuje javne servise, već zakoni i profesionalna novinarska etika ali to na žalost nije slučaj pa sada političari treba da utiču na to kako oni treba da rade – kaže Aleksić za naš list.

Radomir Lazović, iz inicijative Ne davimo Beograd, ukazuje na to da je svaka inicijativa koja dovede do pozitivnih promena dobra, ali on sumnja u dobre namere Ivice Dačića.

– Istraživanje koje je uradio Birodi zaista na najbolji način opisuje katastrofalno stanje na javnim servisima. Mi ovde govorimo o sekundama prostora koje su namenjene kritičkom sagledavanju života građana u širem smislu, ne samo pojavljivanje opozicionih lidera u programu. Sa druge strane, jasno je da vlast razgovorima na dva koloseka želi da kontroliše proces pregovora o izbornim uslovima i da umanji značaj posredovanja EU – navodi on za Danas.

Dok je za Zorana Lutovca, predsednika DS, sam „paralelni dijalog“ korak u lošem pravcu, zato što je pokušaj da se u drugi plan potisne pravi, suštinski dijalog o stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore.

– Paralelni dijalog je medijsko-propagandni događaj usmeren ka biračkom telu, a ne ka suštinskim promenama izbornih uslova, otuda ne čudi prisustvo RTS i RTV koje nisu javni servis građana kako im Ustav nalaže, nego su propagandno oruđe vladajućeg režima. Dačić ne može biti medijator, nego samo predstavnik režima u dijalogu o stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore. Oni koji Dačića prihvataju kao medijatora pristaju da budu dekor u predstavi obesmišljavanja dijaloga – zaključuje Lutovac za Danas.

Srpski pokret Dveri takođe je bojkotovao izbore 2020. godine, ali je njihov lider Boško Obradović odlučio da učestvuje u takozvanom „Dačićevom dijalogu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari