Prokić: Priznanje Kosova je rešenje 1

Sporazum koji uključuje priznanje Kosova je jasno rešenje, dok je sve ostalo polovično i predstavlja zamrznuti konflikt koji će opterećivati Srbiju na duži vremenski period, kao što je to bio slučaj do sada, izjavio je FoNetu dramski pisac, pozorišni reditelj i redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti Nenad Prokić.

On je, u okviru serijala razgovora Kosinus, ocenio da je kompromis moguć, ako su političari skloni dogovoru, ali je ukazao da to do danas nije bio slučaj, jer je Kosovo uvek služilo kao alibi ambicioznim političarima u Srbiji.

„Vidimo potpuno ekvilalentnu situaciju na Kosovu“, rekao je Prokić novinaru Milenku Obradoviću i predočio da i političarima u Prištini sukob sa Srbijom služi za zauzimanje pozicija u tamošnjem društvu.

Prema njegovim rečima, to je krajnje nepošten stav političara na obe strane.

Prokić je konstatovao da je Srbija izgubila rat na Kosovu i zamerio predsedniku Republike da se „razmeće porazom svoje politike“ na Kosovu, iako još nije jasno ni kakva je ona bila, niti sa kim je on svoju politiku dogovorio.

„To nije ništa novo. To su svi radili u istoriji Srbije“, podsetio je Prokić, koji smatra da predsednik Republike takvim ponašanjem nastavlja „jalovu kuknjavu i plač“ koju tobože kritikuje.

On je ocenio da se predsednik Srbije razmeće porazom kada kaže da je njegova politika doživela poraz, uveren da ta poruka služi za unutrašnje potrebe i političke ambicije u samoj Srbiji.

„Tu Kosovo uopšte nije bitno“, rekao je Prokić i naglasio da je predsednik Republike obećavao građanima da će oni prvi saznati o čemu je reč i kakvu vrstu sporazuma sa Kosovom predlaže.

Umesto toga, građani imaju samo „prazne reči“ predsednika da se on žrtvuje, a da se pojedinci protive njegovoj politici, iako se ne zna ni kakva je ona, precizirao je Prokić i ukazao da „to nije ozbiljna politika“.

On je ponovio da Albanci i Srbi moraju da se dogovore i da se rešenje problema ne može očekivati od velikih sila, ali da njih treba konsultovati.

„Nikakav Brisel, nikakva međunarodna konferencija. Dok za sto ne sednu Albanci i Srbi, neće biti sporazuma“, uveren je Prokić.

Prema njegovom predviđanju, SAD, Rusija i Evropska unija (EU) će gledati svoje interese u svemu tome, a kako će da bude građanima Srbije i Kosova, to ih neće zanimati.

Nekolicina nas je i pre petnaestak godina govorila da Srbija treba prva da prizna Kosovo i da je to rešenje problema, ali smo proglašeni za izdajnike, napomenuo je Prokić.

Da je to tada učinjeno, on smatra da bi se Srbija danas bavila, pre svega, ekonomijom, a ne Vučićem i Kosovom.

Prokić je protiv raspisivanja referenduma o Kosovu, jer smatra da je javno mnjenje „30 godina trovano“ i da referendum ne bi bio pošten.

Javno mnjenje nije sposobno da ispravno odgovori na pitanje, tvrdi Prokić, koji očekuje da će i pitanje biti postavljeno tendenciozno.

To bi, prema njegovom stavu, omogućilo „nečasnim političarima“ da dobijaju svoje mandate i da se jedan broj ljudi bogati trgujući sa Kosovom, dok ostali građani pate.

Za Prokića je Kosovo i Metohija simbol nesposobnosti srpskog naroda da se suoči sa realnošću, što traje vekovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari