Propao susret SDA i SPP 1Foto: SDA

Opština Tutin od juče ima novi saziv lokalnog parlamenta.

Koaliciju su napravili 18 odbornika SDA Sandžaka i jedan odbornik SNS.

Time je potvrđeno da nije uspela inicijativa Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da bošnjačke stranke jedinstveno deluju u lokalnim parlamentima u sandžačkim opštinama i imaju zajednički poslanički klub u Skupštini Srbije.

BNV je, pre nedelju dana, zakazalo sastanak sa predstavnicima bošnjačkih partija.

Poziv je bio upućen Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP), SDA Sandžaka, Stranci pravde i pomirenja (SPP) i Demokratskoj partiji Sandžaka (DPS) iz Prijepolja.

Na sastanak su došli predstavnici SDA Sandžaka i SPP.

Predsednica BNV Jasmina Curić je novinarima rekla da je bošnjački nacionalni savet od SDA Sandžaka dobio predlog sporazuma o zajedničkom delovanju bošnjačkih partija, a od predstavnika SPP obećanje da će i oni uraditi svoj predlog.

„Obaveza svih bošnjačkih partija, moralna, politička i ljudska je da opšte interese stave iznad partijskih i da svi u tom pravcu pristupe pregovorima. Analizirajući izborne rezultate na nivou Sandžaka, zaključili smo da nijedna bošnjačka partija nema dovoljan broj mandata da samostalno zastupa interese Bošnjaka. Smatramo da samostalno delovanje tih partija nije u interesu Bošnjaka i da treba da udruže izborne rezultate i da ih stave u funkciju opštih interesa i ciljeva Bošnjaka“, naglasila je Curić. Ona je odala da je cilj sastanka bio da se „podstaknu sve bošnjačke partije na udruživanje i zajedničko delovanje kako bi se formirao bošnjački blok, odnosno zajednički poslanički blok u parlamentu Srbije i formirale stabilne skupštinske većine u lokalnim samoupravama u Sandžaku“.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je nakon sastanka ocenio da su bošnjačke partije obavezne da „ujedine svoje izborne rezultate kako bi ostvarile sve ciljeve od opšteg interesa za Sandžak i sve građane koji u njemu žive“ i da štetu nanose „političke stranke koje samostalno koriste svoje izborne rezultate“.

SPP je saopštila da su njeni predstavnici, na sastanku, ukazali na neminovnost okupljanja „oko principa od opšteg značaja za Sandžak i bošnjački narod i neophodno utvrđivanje platforme kojom bi se baziralo zajedničko delovanje u cilju rešavanja ustavnog položaja Bošnjaka, statusa Sandžaka, obnove jedinstva Islamske zajednice, ostvarivanja pretpostavke normalnog ekonomskog, socijalnog i infrastrukturalnog razvoja ove regije“.

U partiji Muamera Zukorlića očekuju da platformu predloži BNV, a da, u slučaju da to prepusti strankama, onda je logično da predlagač bude ova partija, koja je osvojila najviše poslaničkih i odborničkih mandata u lokalnim skupštinama sandžačkih opština.

SDA Sandžaka nije dobila odgovor na svoj predlog sporazuma o udruživanju rezultata  i zajedničkog delovanja, od bošnjačkih partija.

Lider te partije Ugljanin je, na konferenciji za novinare, saopštio da su, prethodnih dana, razgovarali sa predstavnicima svih partija, koje su osvojile bošnjačke glasove u Sandžaku.

Ocenio je da je očigledno da „nisu zainteresovani da bilo šta učinimo zajedno“. Prema Ugljaninu, ukoliko ne udruže svoje izborne rezultate, one rade na štetu birača koji su im dali poverenje.

On je naglasio da bošnjačke partije koriste povoljnosti koje pripadaju bošnjačkom narodu, dobijaju više od 70 odsto glasova građana Sandžaka na izborima i „samim tim snose najveću odgovornost za loše stanje u ovoj regiji“.

Zaključio je da će konstitutivne sednice lokalnih parlamenta pokazati „u koju opciju će se svrstati bošnjačke partije i njihovi odbornici“. Prethodnih dana saopšteno je da su o eventualno zajedničkom delovanju razgovarali zvaničnici SDA i SPP, iako je Ugljanin, pred novinarima, ustvrdio da ni od te partije „nisu dobili nijedno pisano slovo“.

SPP je saopštila da su, na sastanku sa SDA Sandžaka, predstavili principe i mehanizme na kojima bi bila moguća saradnja i zajedničko delovanje bošnjačkih stranaka.

Principi ove partije su rešavanje ustavno-pravnog statusa Bošnjaka u Srbiji, rešavanje statusa Sandžaka, obnova jedinstva Islamske zajednice i beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala.

Mehanizmi su formiranje zajedničkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije, podela odgovornosti u BNV, formiranje posebnog tela za rešavanje statusa Sandžaka i koaliciono formiranje lokalnih vlasti u Sandžaku.

Od Ugljaninove partije očekivali su brz odgovor o prihvatanju predloženih principa i mehanizama, radi eventualnog nastavljanja razgovora.

Konstituisana SO Tutin

SDA Sandžaka je posle 24 godine na poslednjim izborima izgubila apsolutnu vlast u Tutinu, a na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici pomogao im je odbornik SNS. Selma Kučević iz SDA Sandžaka izabrana je za predsednicu lokalnog parlamenta, a Zehra Dazdarević iz iste partije za zamenicu. Za njhov izbor glasalo je 18 odbornika SDA Sandžaka i Rade Petrović iz SNS. Kučević, koja je izabrana i za poslanicu u Skupštini Srbije, inače je ćerka rahmetli Šemsudina Kučevića, bivšeg predsednika Opštine koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2017. godine.

Odbornici Zukorlićeve SPP i Grupe građana „Tutin na prvom mjestu – Bajro Gegić“ su nakon verifikacije mandata napustili zasedanje. U sali su ostala dva odbornika SDP, ali oni nisu učestvovali u glasanju. SPP ima 11 odbornika u SO Tutin, Grupa građana „Tutin na prvom mestu – Bajro Gegić“ pet, SDP dva. Očekuje se konstituisanje novih saziva lokalnih skupština u Novom Pazaru i Sjenici.

SDP: Ne trebaju nam medijatori

Pozivu BNV nije se odazvala SDP, čiji osnivač je Rasim Ljajić. U toj stranici je za Danas, rečeno da smatraju da Sandžaku „nisu potrebni nikakvi medijatori“. „Izbori su bili su bili pre mesec i po i u onim gradovima gde smo dobili poverenje građana (Novi Pazar, Priboj i Prijepolje), SDP će preuzeti odgovornost za formiranje vlasti“, naglašeno je u ovoj partiji.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari