Protest sindikata Nezavisnost zbog izveštavanja o protestima 1Foto: Beta/Miloš Miškov (Ilustracija)

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost zatražio je danas od rukovodstva Radio-televizije Srbije “u najkraćem mogućem roku – a to je odmah” počne profesionalno da izveštava o građanskim protestima u Srbiji.

“Mi, delatnici Javnog radio-televizijskog servisa Srbije, odlučno dižemo svoj glas protiv ovog ponovnog razvlašćivanja naroda od pristupa svojoj Televiziji i svom Radiju. U istoj generaciji mi već po drugi put gledamo isti scenario, u kome elementarna istina vidljiva golim okom na ulicama gradova Srbije više nije merodavna a merodavan postaje samo interes vlasti. Jednom, pre 19 godina, to se nije završilo dobro; ni za Javni servis a ni za vlast. Mi, radnici RTS-a, nikako ne želimo da dozvolimo da naša kuća ponovo dospe pod udar gneva javnosti koja ne može da trpi toliki informativni teror svoje Televizije i svog Radija”, navela je “Nezavisnost” u saopštenju za javnost, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodali su da poslušništvo nije etički i profesionalni domet dostojan 21. veka, već “pripada srednjem veku i dvorskim ludama tiranskih dvorova”.

Optužili su vlast u Srbiji da opet, posle nepunih dvadeset godina, otuđuje Javni servis svih građana za potrebe svoje promocije i potiskivanja svih oponenata i neistomišljenika.

“Ne možemo dalje da ćutimo pred očiglednim falsifikovanjem naše ionako bolne stvarnosti u kojoj se uspesi vlasti glorifikuju i pretvaraju u opijum za narod, stvarnosti u kojoj se pametni i učeni ućutkuju za račun poslušnih, a prisustvo samog naroda na ulicama gradova Srbije predstavlja kao sporedan incident čija se važnost bagatelizuje i nipodaštava, dok u isto vreme prisustvo naroda na manifestacijama koje su po volji vlasti biva preuveličavano, slavljeno i osvetoljubivo naglašavano. Ne dozvoljavamo dalje podvajanje naroda, jer to vodi u nesagledive perspektive daljih podela i sukoba”, navodi se u saopštenju.

“Gospodo direktori i urednici Informativnog programa, nemate nikakvo pravo na ovakvu razgradnju bića ove kuće kao i čitavog naroda koji ovakvim načinom izveštavanja ponižavate. Jer, ma šta vi o tome mislili, taj narod, a ne bilo koji čovek na vlasti, je vaš poslodavac”, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Protest sindikata Nezavisnost zbog izveštavanja o protestima”

 1. Ne razumem šta je neprofesionalno bilo u izveštavanju RTSa. Nisu javno podržali proteste, ali ih nisu ni kudili, niti omalovažavali. Prikazali su celu kolonu, preneli poruke govornika. Šta još treba?

  • Javni servis ne treba da podrzava ili ne podrzsva neki dogadjaj, vec da izvestava kako novinarska profesija nalaze.

  • Očigledno da ili niste pročitali saopštenje, ili svesno izokrečete razloge neslaganja sa načinom informisanja.
   Lepo ljudi navode da se neprofesionalno informiše, sve postupke vlasti hvale i glorifikuju, a postupke opozicije minimiziranje i kritizirao.
   Nije reč o podršci protestima,nego o neinformisan, jer su ih tek na kraju vesti uzgredno pomenuli, a par puta ni toliko.
   Kada su objavili normalnu informaciju dobili su žestoku kritiku Vučićevog saradnika Selakovića i od tada ponovo minimiziranje i čutanje.

   • Bice grcki scenario sa RTS-om i to vrlo brzo, sledeci izbori posle prelazne vlade i lustracije, zivi bili pa videli, Lucani su za bulumentu bili poslednji!
    Samo da ne dozvolimo da napuste Srbiju, jos malo pa krece sezona ratarskih radova.

    Einer von fünf Millionen und auf die Damen habe ich nicht vergessen!
    PS: Recenica na nemackom vezana za vest gospodje Mihajlovic!

    ASUMAKUM sa Kopa, bez licne karte!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.