"RTS-om upravljaju poslušnici i poltroni SNS": Sagovornici Danasa o odgovoru Kolegijuma RTS-a na zahteve opozicije 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predstavnici 15 opozicionih stranaka podneli su zahtev Javnom servisu RTS-a da javnost izveštava objektivno i nepristrasno, uz ravopravnu zastupljenost opozicije i ostavili rok od 30 dana da se stanje u RTS-u promeni, ne isključujući proteste ako se njihovi zahtevi ne usliše.

Kolegijum RTS-a je ovaj zahtev doživeo kao linč, upitavši ovdašnju i međunarodnu javnodt zašto ne reaguje.

Kolegijum Javnog servisa Srbije istakao je u sinoćnem saopštenju da su oni jedina televizijska kuća koja se pridržava etičkog kodeksa, zapitavši se zašto niko ne reaguje na pozive na linč, i sugerišući da to traže i planiraju predstavnici opozicije, koji su pre par dana podneli zahtev RTS-u za istinito, pravovremeno i objektivno informisanje.

Sve što su predstvanici opozicije pradali nadležnima u RTS.u, oni su doživeli ne kao kritiku na nepristrasno izveštavanje, već kao napad koji ugrožava njihov opstanak.

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, kaže za Danas da možda rukovodstvo RTS-a ne razume zahtev opozicije i građana koji se više od četiri meseca bore za Srbiju bez nasilja, ali bi trebalo da razumeju Ustav ove zemlje i Zakon o informisanju.

– Javni servis koga plaća svaki građanin Srbije ima obavezu da objektivno, istinito i blagovremeno informise građane o svim važnim događajima i dešavanjima, a ne da bude u službi kampanje vladajućeg režima. Sramotno je izveštavanje RTS-a o protestima, ali i o svim velikim slučajevima poput Jovanjice u koje su uključeni predstavnici vlasti, a o čemu tužilaštvo za organizovani krimilan i javni servis ćuti, čime direktno radi protiv javnog interesa – ističe Aleksić.

On dodaje sa opozicija ne traži ništa drugo od rukovodstva RTS-a, osim da svoj posao rade profesionalno i u skladu sa ustavnim, zakonskim i etičkim normama, a to podrazumeva da i građani koji su protiv režima Aleksandra Vučićs i imaju pravo na zastupljenost na javnom servisu.

Tatjana Manojlović, poslanica Demokratske stranke, ocenjuje za Danas da nije tačno da se opozicija sa zahtevima da RTS radi svoj posao u skladu sa zakonom obraća samo kada se priča o izborima. „Mi to ponavljamo neprekidno, jer nije to zahtev opozicije već građana“, naglašava Manojlović.

Prema njenim rečima, sam slogan RTS-a “Vaše pravo da znate sve” govori o tome da je uredništvo RTS-a, pre svega Informativnog programa, svesno toga da je to njihova zakonska obaveza, ali da je veliki problem što su oni zažmurili pred time i pristaju na pritiske sa Andrićevog venca zato što čuvaju svoje privilegije.

– Svakom prosečnom poznavaocu medijskog sadržaja je jasno kada pogleda Dnevnik 2 da se on ne uređuje u skladu sa novinarskim kodeksom. Kada bi radili u skladu sa Kodeksom, pridržavali bi se elementarnog pravila da o svakom problemu, o svakom dešavanju moraju imati kritički stav i da moraju zadovoljiti minimum profesionalnog standarda da se čuje i druga strana. A mi smo za to apsolutno uskraćeni u poslednjih 11 godina, jer se drugi Dnevnik RTS-a, koji ima ključni uticaj na formiranje javnog mnjenja u Srbiji, uređuje na Andrićevom vencu – ukazuje Manojlović.

Ona dodaje da opozija podseća direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika informativnog programa Nenada LJ. Stefanovića, da je njihova zakonska obaveza da izveštavaju građane objektivno, blagovremeno i istinito, a doni te zahteve smatraju linčovanjem.

– To je za njih opasnost. Opasnost za privilegije onih koji su odavno ispunili uslov za odlazak u penziju, a ne pristaju na to. Zašto, kada znamo koliko je novinarska profesija stresna, a novinari manje žive? Decenijama se priča o tome da novinari kratko žive i da bi trebalo da im se obezbedi benefizirani radni staž. A u Javnom medijskom servisu imamo novinare koji ispune uslov za odlazak u penziju, ali su im uredničke fotelje i funkcije toliko mile i drage da ih ne daju ni pod razno. nOni su se pokazali poslušnima i podobnima, jer je instrukcija sa Andrićevog venca takva da oni savršeno dobro obavljaju svoj posao i da tu ništa ne bi trebalo menjati- navodi Manojlović.

Prema njenim rečima, to je u interesu Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, tako da ti penzioneri ne odlaze, naročito ne sada kada izbori kucaju na vrata. „To bi bio preveliki rizik po one kojima se šalju košuljice drugog Dnevnika na uvid, a to su oni u kabinetu na Andrićevom vencu“, poručuje Manojlović.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd ističe za Danas da su nadležni u RTS-u dobili jasan i konkretan zahtev da se obezbedi adekvatno prisustvo izabranih predstavnika naroda na Javnom servisu.

– U mnogim uređenim evropskim društvima kojima težimo, javni servisi se uređuju upravo na način koji smo predložili. Procentualna zastupljenost svih parlamentarnih političkih partija na javnom servisu je minimum koji bi trebalo da se obezbedi kako bi građani mobli da čuju i opozicione predstavnike i drugačije mišljenje od propagande naprednjačkog režima – ukazuje Layovi’.

Ona dodaje da je Aleksandar Vučić na izuzetno problematičnim izborima dobio oko 45 odsto glasova, a zauzima 95 odsto prostora u informativnim emisijama RTS-a, i pita se „zašto“?

– Izgleda da samo kolegijumu RTS-a nije jasno da je to društvena patologija i apsolutna okupacija javnog servisa od strane Srpske napredne stranke. Šta bi to još trebalo da im objasnimo, osim toga da je ovo skandalozno. A ako im i dalje nešto nije jasno u tom zahtevu, lično se nudim da im sve detaljno pojasnim, mada mislim da nije problem u zahtevu, nego u njima. Problem je što RTS-om upravljaju poslušnici i poltroni SNS režima koji su spremni i da se prave da im nešto nije jasno i da ignorišu zahteve građana, i da krše zakon, samo da sačuvaju svoje pozicije i benificije. Uostalom, ako im nije jasno da treba da obezbede da se čuje i neko drugo mišljenje u programu RTS-a, osim režimskog, onda treba da podnesu ostavku, a mi da se zapitamo kako su uostalom takvi ljudi došli na ove odgovorne pozicije – zaključuje Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari