Protest treba vratiti građanima 1Foto: Vojislav Stojisavljević

Šest meseci otkako je održan prvi građanski protest „Stop krvavim košuljama“ (8. decembra) u Beogradu biće u subotu, 8. juna, obeleženo protestima u većini od 100 gradova u kojima se donedavno šetalo svakog petka ili subote, negde nedeljom ili ponedeljkom.

Već nešto više od mesec dana broj gradova ali i građana koji šetaju se drastično smanjio, pa se sve glasnije čulo da je građanski bunt zamro. Za to su najviše prozivani predstavnici opozicije, odnosno političkih organizacija, koji su preplavili govornice na pobunjenim trgovima. U subotu, organizatori protesta, studenti i opozicioni Savez za Srbiju, žele da se takva slika promeni i da se ponovo demonstrira svuda gde se od decembra šetalo.

Šta se može očekivati posle 8. juna, te da li je to nova nulta tačka od koje ćemo ponovo na ulicama gradova u Srbiji viđati na hiljade nezadovoljnih ljudi ili će protest potpuno zamreti, pitali smo politikologa Duška Radosavljevića. On za naš list navodi da se kao profesor boji da se posle 8. juna ne može očekivati ništa inventivno.

Jer, kako kaže, otkako je Savez za Srbiju preuzeo proteste, oni su svedeni na fazu u kojoj se baza pristalica i nezadovoljnih ne širi nego se obraća samo tvrdim učesnicima kampanje. To, prema njegovom sudu, nije nelegitimno i za očekivati je s obzirom na način na koji se ovde vode kampanje, ali nije dobro ako se želi smena ovog režima.

Prema njegovim rečima, buntom ponovo moraju da ovladaju građani i njihova udruženja, jer su protesti bili masovniji dok su bili zavijeni u oblandu građanskog, pošto je širok sloj društva nezadovoljan ovom vlašću ali i opozicionom političkom ponudom.

– Ako se i dalje insistira na političkom ekskluzivitetu, onda će se politička ponuda sužavati na 10-15 odsto biračkog tela. Protestima mora da se pokaže sila društva, treba vratiti mlade na ulicu koji će pokazati da neće ići iz ove zemlje. Treba pozvati međunarodnu zajednicu i tražiti njene dobre usluge kao i tražiti dobre usluge predsednika SANU. Paralelno sa tim treba ući u tajne, nikako javne pregovore sa Aleksandrom Vučićem. Ne javne jer se tada u pregovore ubacuju razni interesi nerealne ambicije, što samo šteti pregovorima. Tajno treba pregovarati sa Vučićem o mirnom odlasku sa vlasti, o uslovima za izbore, medijima čak i o aboliciji njegovih najbližih saradnika, s obzirom na to da se sigurno jedan deo režima pita šta će biti sa njima. Sigurno se neće skinuti s vlasti ako znaju da će posle biti meta. Ako se desi da režim opet pukne kao 2000. na ulici, onda ništa nismo naučili i nešto je trulo u državi Srbiji. Jer Vučića je napravila situacija, a ne on sam – ukazuje Radosavljević. On dodaje da uz to opozicija treba da krene po zemlji kako bi poruka došla i do onih koji nemaju internet.

Uslovi

Ove sedmice objavljen je dokument koji su izradili stručnjaci koji podržavaju protest i kojim opozicija, odnosno SZS, traži popravljanje medijskih i izbornih uslova. Kako je rečeno, SZS će bojkotovati izbore 2020. godine ako se ti uslovi ne poprave, a poslednji rok, za neke od tih zahteva, jeste 1. novembar. Lideri ovog saveza traže i razgovor na ovu temu sa predstavnicima vlasti, rečima da vladajuća partija može da bira delegaciju, vreme i mesto tih pregovora. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari