Protest u Kragujevcu: Srbiji ne treba čvrsta, nego čista ruka 1Ilustracija Foto: Twitter/Marko Bastać

Na 22. protestu „Jedan od pet miliona“ večeras je u Kragujevcu poručeno da Srbiji „ne treba čvrsta, nego čista ruka“ i da „san o Srbiji kao zemlji srećnih i nasmejanih ljudi“ nije „nemoguća misija“.

„Sanjam da imamo vlast koja nas ne prodaje kao jeftinu radnu snagu sumnjivim investitorima koji nakon što se subvencionisanje završi, odu iz zemlje glavom bez obzira, ostavljajući dugove“, rekao je predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać (Stranka slobode i pravde) pred oko 200 Kragujevčana na Đačkom trgu.

Rekao je i da „sanja Srbiju“ u kojoj „vrh policije ne saradjuje s mafijom“, već je protiv svih oblika kriminala.

„Sanjam sistem u kojem odluke ne mogu da se donose bez uvažavanja mišljenja stručnjaka i poštovanja interesa gradjana“ – rekao je Bastać i dodao da „sanja društvo bez verbalne agresije“, u kojem niko ne sme da vređa akademika Matiju Bećkovića i arhitektu Dragoljuba Bakića zato što ne misle kao oni.

Rekao je da ima „san o Srbiji“ u kojoj može pristojno da se živi od svog rada i znanja, u kojoj se penzionerima ne otima ono što su pošteno zaradili, a svi djaci imaju besplatne udžbenike.

Bastać je rekao da garantuje da to „nije nemoguća misija“ i da je uveren da to nije ni mnogo komplikovano.

„Prvo treba da skinemo sa grbače lažne doktore – Malog i Stefanovića, keramičara Batu, dezertera Vulina, lažnog maratonca Djurić Marka, cirkusa od premijerke i prvorodjenog Iznoguda Vučić Aleksandra“, rekao je Bastać.

Poručio je da se režimu treba suprotstaviti bez straha, i krenuti u obračun, koristeći isključivo nenasilne akcije gradjanske neposlušnosti.

Bastać je pozvao gradjane da nastave proteste kojima se ubrzava pad „korumpiranog, nestručnog i bahatog režima“ koji je kreiran samo da „štiti interese naprednog klana“.

Odbornik u Skupštini Grada Beograda Pavle Grbović (Pokret slobodnih građana) je rekao da je „sloboda postala fiziološka potreba gradjana“ Srbije.

Podsetio je da se uskoro navršava sedam godina od kako je „jedna opskurna skupina likova, školovanih u istom danu, zaposela Srbiju“.

„U prvom mandatu sve ono što su radili prema nesrpskoj fukari – kako je to govorio predsednik države, sada to rade gradjanima Srbije. Sada je na delu genocid nad inteligencijom, nad svim osobinama koje čoveka razlikuju od zveri“, ocenio je Grbović.

Naveo je da svako ko se usprotivi „njihovoj kombinatorici“ postaje „žrtva projekta etičkog čišćenja“, da bi ostali samo oni moralno neopterećeni, savitljivi i korumpirani, spremni da služe svakom režimu.

„Ti si taj socijalno neprilagodjeni čovek, slika ove Srbije jesu tvoji neostvareni dečački i huliganski snovi – zato i živimo ovaj pakao“, rekao je on.

Grbović je rekao da „posle Vučića neće ostati potop i praznina“, nego ljudi koji će praviti novu državu prema merilima sveta, „a ne zabiti i palanke koju je napravio aktuelni režim“.

„Otporaš“ Srdjan Milivojević je poručio da Srbiji „nije potrebna čvrsta, nego čista ruka“.

Rekao je da će u Šumadiji „dahiju čipuljićkog naučiti kako lako okovi postaju krila“.

„Sedam je godina od kako je zajahao na grbaču ovog napaćenog, opljačkanog, osiromašenog, poniženog naroda koji je takav zbog njegove politike“, rekao je Milivojević.

Zapitao se kako je moguće da „sitan korov izmili i šljam ispliva i pomisli da je elita“.

„Dahija čipuljićki je 20 godina glavni sejač korova u Srbiji, sorte koja daje rekordne prinose – sorta Sima iz Gocke, Jutka iz Brusa, Marijan iz parlamenta, Nikolića iz Bajčetine. Ovde neće morati kuka i motika da rade, nego kombajn za žetvu korova“, rekao je Milivojević.

Milivojević je rekao i da se „bliži dan kada ćemo da pitamo vlastodršce gde su naši životi i novci“.

Poručio je da se neće ići na izbore ako se ne ispune uslovi i zahtevi sa protesta i da će se istrajati u bojkotu parlamenta.

Milivojević je rekao da „oni koji su Srbiju prodali 1999. nemaju pravo da je razgraničavaju 2019“, te „nek’ se razgraniči sa svojom imovinom u Čipuljićima, a ne sa imovinom koju su najdičniji sinovi platili glavom“.

Govor je završio držeći zapaljenu baklju, i rekavši da od novembra u Srbiji gore baklje slobode i da do pobede nema nazad.

Stanislava Pavlović iz Odbora protesta u Kragjevcu je rekla da protestuje skoro šest meseci od kada su građani prvi put rekli „Stop krvavim košuljama!“, a da su protesti počeli jer je vlast počela da kažnjava ljude koji ne misle kao oni.

Protest „Jedan od pet miliona – Kragujevac“ počeo je večeras okupljanjem građana u 19 časova na platou Robne kuće „Beograd“, odakle je kolona otišla do Đačkog trga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari