Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je juče Stalni savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da osudi jednostranu i nelegalnu deklaraciju vlasti u Prištini o nezavisnosti i osigura da se Kosovu ne garantuje „stolica“ u ovoj organizaciji.
– Članstvo u UN i OEBS dva su testa poštovanja suvereniteta.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je juče Stalni savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da osudi jednostranu i nelegalnu deklaraciju vlasti u Prištini o nezavisnosti i osigura da se Kosovu ne garantuje „stolica“ u ovoj organizaciji.
– Članstvo u UN i OEBS dva su testa poštovanja suvereniteta. Članstvo u ovim organizacijama, u ova dva stuba međunarodnog sistema, predstavlja znak pripadanja zajednici suverenih naroda. Srbija je takva nacija, a Kosovo to nikada neće biti – naglasio je Jeremić.
Nikada neće steći ovaj status legitimnosti, jer nikada neće biti konsenzusa za tako nešto, rekao je Jeremić i dodao da će Kosovo uvek biti deo Srbije. On je, obraćajući se Stalnom savetu OEBS, koji održava hitnu sednicu, ocenio da će reakcija ove organizacije na flagrantno kršenje odredbi međunarodnog prava u velikoj meri odrediti njen pravac u budućnosti.
Prema rečima Jeremića, Rezolucija 1244 i Ustav Srbije nedvosmisleno potvrđuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije uključujući i pokrajinu Kosovo.
Jeremić je podsetio da je Srbija pozvala generalnog sekretara UN da uputi instrukcije svom specijalnom predstavniku na Kosovu da iskoristi svoja ovlašćenja i poništi odluku privremenih kosovskih institucija, kao i da raspusti skupštinu Kosova zbog proglašenja nezavisnosti koje nije u saglasnosti s Rezolucijom 1244.
– Srbija je pozvala snage Kfora da zadrže svoj neutralni status. Samo nastavljajući da rade svoj posao u pravnim okvirima svog mandata, Kfor ima kapacitet da spreči ponavljanje etničkog čišćenja srpske populacije, i zaštiti njeno kulturno i duhovno nasleđe – rekao je Jeremić.
On je pozdravio želju Evropske unije da poveća svoje prisustvo u Pokrajini, ali je dodao da je stav Srbije da misija EU mora tražiti odobrenje za svoj mandat od Saveta bezbednosti UN.
– Kosovo je danas najdisfunkcionalniji deo prostora kojeg čine države članice OEBS. Malo vidljivog progresa je dostignuto, uprkos milijardama evra koje su investirane u njegov napredak – ocenio je Jeremić.
Proglašenje nezavisnosti Kosova, prema rečima Jeremića, predstavlja presedan iz nekoliko razloga. Kao prvo, dodao je on, legitimizuje se doktrina nametanja rešenja u slučajevima etničkog konflikta.
– Potom se legitimizuje jednostrana secesija pokrajine ili entiteta. Pravo na samoopredeljenje se transformiše u pravo na nezavisnost, a onda se daje legitimitet podeli međunarodno priznate suverene države. Na kraju, krši se predanost mirnom rešavanju nesporazuma u Evropi – rekao je Jeremić.
On je naglasio da Srbija veruje u principe OEBS-a, koji su iskazani u Završnom aktu iz Helsinkija, Pariskoj povelji i Povelji o evropskoj bezbednosti, a Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost, što je u suprotnosti ne samo s ovim dokumentima, već i Poveljom UN i Rezolucijom 1244.
Jeremić je izrazio spremnost Srbije za nastavak pregovora s kosovskim Albancima, u bilo koje vreme i na bilo kojem mestu, kako bi se postiglo obostrano prihvatljivo rešenje za status Pokrajine.
– Možemo im pružiti sveobuhvatnu autonomiju, najširu moguću. Njihov poreski, pravosudni, obrazovni sistem ne moraju biti integrisani u srpski, naša vojska ne mora biti njihova, nećemo se mešati u odnose Kosova sa Svetskom bankom, ali ne možemo se odreći suvereniteta – naglasio je Jeremić.
On je istakao da se Srbija niti slaže sa ovakvom odlukom Prištine, niti će to ikada učiniti.
– Kosovo i Metohija će uvek biti deo Srbije – ponovio je Jeremić i dodao da država nikada neće odustati od svojih interesa da bude celovita, slobodna, integrisana u Evropu i aktivno angažovana u saradnji sa svetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari