"Pružamo punu konzularnu pomoć uhapšenima" 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ambasada Republike Srbije u Podgorici su, odmah po prijemu neformalne informacije o hapšenju srpskih državljana u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine stupili u kontakt sa nadležnim tužilaštvom Crne Gore

Od Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore, 17. oktobra zatražili su zvaničnu informaciju o licima koja su lišena slobode i o razlozima hapšenja, kažu za Danas u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, odgovarajući na pitanja u vezi sa pružanjem pomoći državljanima Srbije koji su uhapšeni uoči izbornog dana u Crnoj Gori.

U odgovoru MSP se ističe da je prema dobijenim informacijama, uhapšeno 20 državljana Republike Srbije, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

„Nakon prvog saslušanja, šest lica je pušteno na slobodu i deportovano u Republiku Srbiju. Ambasada Republike Srbije u Podgorici je, 17. oktobra 2016. godine, zatražila saglasnost nadležnih organa Crne Gore da konzul poseti uhapšene srpske državljane, radi pružanja konzularne pomoći i zaštite, u skladu sa odredbama Bečke konvencije o konzularnim odnosima i bilateralne Konzularne konvencije. Ambasada Republike Srbije u Podgorici je u redovnom kontaktu i sa članovima porodica naših građana koji su joj se do sada obratili. Takođe, Ambasada će stupiti u kontakt i sa braniocima po službenoj dužnosti, kada ih nadležni sud postavi i nastaviti da pruža punu konzularnu pomoć i zaštitu uhapšenim državljanima Republike Srbije“, preciziraju u ministarstvu koje predvodi Ivica Dačić.

Dačić sa ambasadorima Grčke i Irana

Šef srpske diplomatije imao je juče odvojene susrete sa ambasadorima Grčke i Irana. Kako je saopštio MSP, ministar Dačić je primio ambasadora Irana Madžida Fahim Pura u oproštajnu posetu i tom prilikom istakao zadovoljstvo nivoom ostvarenih kontakata između zvaničnika dve države, usponom „koji beležimo u međusobnoj saradnji“, kao i zahvalnost Iranu na podršci „suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije“.

Povodom susreta sa novoimenovanim ambasadorom Grčke Ilijasom Ilijadesom, MSP je saopštio da su glavne teme razgovora bile „migrantska kriza i dalji razvoj bilateralnih odnosa sa posebnim osvrtom na intenziviranje ekonomske saradnje i političkog dijaloga kroz razmenu poseta na svim nivoima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari