Dan pre isteka zakonskog roka, u nedelju uveče, konstituisana je lokalna vlast u Prijepolju, a prvi put na čelu jedne opštine u Srbiji je predstavnik Srpske napredne stranke – Dragoljub Zindović. Maratonsko višednevno zasedanje prijepoljskog parlamenta pokazalo je da lokalni parlamentarci uveliko kopiraju kolege s višeg nivoa, pošto su po Poslovniku raspravljali skoro tri dana.

Nakon majskih izbora, prijepoljske stranke nisu mogle da se dogovore o formiranju vlasti, pa je u gradu uvedena prinudna uprava, a lokalni izbori ponovljeni 9. novembra. Najviše glasova osvojili su SDP Rasima Ljajića, SNS Tomislava Nikolića i koalicija predvođena DS-om i SPS-om. Očekivalo se da pregovori o formiranju vlasti budu efikasniji, ali se to nije desilo.

Konstitutivna sednica je doduše počela još 22. decembra kada je za predsednika Skupštine opštine izabran Ćamil Hadžalić(SDP). Usledilo je zatim više odlaganja, pa je sednica nastavljena u petak 13. februara, a konstituisanje lokalne vlasti završeno je u nedelju, 15. februara, oko 21 sat kada su objavljeni rezultati glasanja. Glasovima 34 od ukupno 61 odbornika za predsednika opštine izabran je Dragoljub Zindovićiz SNS-a, a za zamenika Dobro Lazarevićiz Demokratske stranke. Članovi Opštinskog veća su Mersid Mekić, Osman Ćatići Mirsad Balija iz SDP-a, Todor Bogdanovićiz SNS-a i Sretko Radulovićiz SPS-a. Time je u Prijepolju ozvaničena vlast stranaka Rasima Ljajića, Tomislava Nikolića i koalicije oko DS-a.

Odbornicima su za izbor nove vlasti bila potrebna tri dana zbog toga što je opozicija maksimalno koristila vreme i reklamirala povredu Poslovnika. Najčešće su „po Poslovniku“ govorili poslanici Demokratske partije Sandžaka, zamerajući nekadašnjim kolegama iz SDP-a što nisu ispunili obećanje da će predsednik opštine biti njihov član i po nacionalnosti Bošnjak. Veću subotu na ulicama Prijepolja pojavili su se leci sa likovima Rasima Ljajića i Aleksandra Vučića uz poruku „izdaja“. Pojavu letaka potpredsednik SDP-a Meho Omerovićza Danas komentariše kao „nastavak prljave kampanje lokalnog tajkuna“.

Omerovićsmatra da će vlast u Prijepolju biti uspešna i da će formiranje nove koalicije omogućiti povratak međusobnog poverenja predstavnika dva naroda u tom gradu, ali i njegov ukupan razvoj. Kako kaže, nova vlast će se najpre suočiti sa ekonomskim i socijalnim problemima.

– Najjače i najuticajnije partije bošnjačkog i srpskog naroda SDP, SNS i DS vodiće ovaj grad naredne četiri godine i verujem da će ova koalicija dovesti do povratka poverenja između dva naroda koji žive na ovim prostorima. Takođe, odgovornost prema građanima koji su nam ukazali poverenje obavezuje nas da stvorimo ambijent koji će privući investitore spremne da ulože u Prijepolje – naveo je Omerovići dodao da će to biti moguće ako su međunacionalni odnosi dobri i ako u Sandžaku vladaju mir i stabilnost.

Danas o bosanskom jeziku

Odbornici SO Prijepolje danas bi trebalo da završe sednicu raspravom o osmoj tački dnevnog reda, izmeni Statuta, kojom će se omogućiti uvođenje u službenu upotrebu bosanskog jezika, uz srpski. Satnica nastavka konstitutivne sednice izgledala je ovako – počela je u petak, 13. februara u 10 sati ujutro i trajala do subote u šest sati ujutru. Nastavljena je u subotu u 14 sati i trajala do 21. U nedelju je počela u 10 i uz pauze završena oko 21 sat. Obe lokalne televizije prenosile su zasedanje.

Glasovi uslovili koaliciju

Na ponovljenim izborima u Prijepolju, Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića osvojila je najviše, 18 od ukupno 61 odborničkog mandata. Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića, koja je na izbornoj listi bila pod imenom Grupa građana-Napred Srbijo, osvojila je 10 mandata, koalicija Zajedno za bolje Prijepolje (DS, SPS, G 17 plus, SPO) devet, Demokratska partija Sandžaka Bahrije Beganovića-Lutke osam odborničkih mandata, koalicija Složno DSS-NS četiri mandata, a isti broj odbornika u Skupštini opštine imaju Bošnjačka lista za evropski Sandžak dr Sulejman Ugljanin, SRS i LDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari