Bilo bi veoma uputno da jedan od prvih poteza nove Vlade Srbije bude početak pregovora za ulazak u EU.

Zbog toga, sada treba da nam bude prioritet da već na ovom Evropskom savetu, prvih dana marta, ili eventualno na sledećem u junu, zemlje članice Unije precizno i jasno naznače uslove koje Srbija treba da ispuni da bi počela pregovore o pristupanju. – kaže za Danas Božidar Đelić, koji je posle odlaganja odluke o dodeli statusa kandidata Srbiji u decembru 2011. podneo neopozivu ostavku na mesto potpredsednika vlade zaduženog za evropske integracije.

Verujete li da će Evropski savet na samitu 1. i 2. marta dodeliti status kandidata Srbiji?

– Da, i to zbog toga što je i poslednji uslov, a to je pronalaženje formule za regionalno predstavljanje Prištine, ispunjen. Takođe, usaglašena su i tehnička pitanja dogovora o integrisanom upravljanju prelazima.

Koliko rezervisanost Rumunije, ali i Poljske i Litvanije, može da utiče na konačnu odluku?

– Setimo se da su 9. decembra zemlje članice odložile dobijanje statusa kandidata, ali i veoma jasno naznačile uslove koje Srbija treba da ispuni da bi dobila status kandidata. Tu nema nijednog bilateralnog pitanja. Ono što su zemlje članice zajedno odlučile, sve ih i zajedno i pojedinačno obavezuje.

Koje će konkretne koristi od statusa kandidata imati naši građani i hoće li strani investitori uprkos krizi razmišljati o ulaganju u Srbiju?

– Status kandidata je pozitivan signal koji pokazuje da su prevaziđene tenzije koje su prošlog proleća postojale oko Kosova sa zemljama EU. Kada sam u decembru dao ostavku, rekao sam da odlaganje dodele statusa na kratki rok neće imati negativne efekte, ali da bi na duži rok mogao da ima. Do pozitivnih efekata neće odmah doći, ali taj status pokazuje da imamo podršku svih zemalja EU i da smo ponovo uspostavili pravi dijalog s Nemačkom. To je sigurno pozitivna poruka nemačkim investitorima. Sada napor Srbije mora biti okrenut ka dodeljivanju datuma za pregovore.

Kada bi se to moglo dogoditi i koji su uslovi koje Srbija mora da ispuni?

– Prioritet mora da bude da već na ovom Samitu EU početkom marta, ili eventualno na sledećem u junu, zemlje članice, kao što su to uradile za dobijanje statusa, veoma precizno i jasno, crno na belo, naznače uslove koje Srbija treba da ispuni da bi počela pregovore. Istovremeno, osim uslova, članice EU bi trebalo da kažu i kada će se izjasniti o tome koliko je Srbija učinila u ispunjavanju tih uslova. Ako pogledamo Mišljenje EK iz oktobra 2011. može se reći da smo veoma blizu početka pregovora. Neophodno je samo još s Prištinom postići dogovor oko telekomunikacija i energetike. Međutim, iskustvo iz decembra 2011, pokazuje da se mišljenje zemalja članica ne poklapa uvek s mišljenjem EK. Iskustvo pokazuje i da su zaključci Evropskog saveta ono što u potpunosti obavezuje zemlje članice.

Da li je kraj 2012, o kojem ste govorili ranije, i dalje realan za početak pregovora?

– U svom mišljenju EK je navela da bi mogla i pre kraja godine da predloži zemljama članicama početak pregovora, ukoliko uslovi budu ispunjeni. Bilo bi veoma uputno da jedan od prvih poteza te nove vlade, posle izbora, bude početak pregovora za ulazak u EU.

Čime se bavite otkako više niste potpredsednik Vlade?

– Trenutno sam u Rabatu, u Maroku, kao član savetodavne grupe Evropske banke za obnovu i razvoj, gde razgovaram sa članovima ovdašnje vlade i guvernerom centralne banke. Maroko i arapski svet imaju prijateljski odnos prema Srbiji i na nama je da to iskoristimo. Pripremam i ideje koje ću predstaviti na skupu ekonomista na Kopaoniku 7. marta.

Da li biste prihvatili ponovno angažovanje u vladi?

– Oni koji tako razmišljaju malo su pobrkali lončiće. Neka prvo građani kažu šta misle o nama koji smo bili na vlasti, da li smo ponovo zaslužili njihovo poverenje.

Nezavisnost u rasuđivanju

Kakvi su vam lični politički planovi?

– Sačekajmo da prvo budu raspisani izbori. Kao član Predsedništva DS biću, naravno, uključen u kampanju. Član sam DS zato što je ta stranka prava demokratska. Svojim postupkom iz decembra 2011. pokazao sam da imam i dozu nezavisnosti u rasuđivanju. Ako funkcioneri stranke razmišljaju o svojoj unutarpartijskoj poziciji, zaboravili su zašto se bave politikom. Ja razmišljam o tome šta DS i ja možemo da predložimo građanima i privredi da bi se na pravi način suočili s narednim udarom krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari