PSG: Diktatura nije izvor stabilnosti 1Foto: Stanislav Milojković

Pokret slobodnih građana (PSG) predstavio je danas Nacrt manifesta 2018 u kojem se navodi da je smena aktuelne vlasti samo sredstvo za dostizanje cilja, a cilj je bolja Srbija.

Predsednik PSG Saša Janković rekao je da su tekst manifesta napisali neki od članova predsedništva i Političkog saveta i da se radi o nacrtu koji će biti usvojen na skupštini PSG.

Janković ukazuje da u postojećem tekstu nema reči koje bi on uključio, a to je „fašizam“, jer država sistematski zadire u slobode i prava građana.

Srbija gazi tim stopama, rekao je Janković i ponovio da se iz međunarodne zajednice stalno čuje reč stabilnost, ali da on smatra da diktatura ne može biti izvor stabilnosti. Janković je rekao da PSG želi da gradi Srbiju kao građansku državu u kojoj je čovek najviši interes, kao demokratsku državu koja podrazumeva podelu vlasti i obezbeđuje vladavinu prava.

Srbiju vidimo kao socijalno odgovornu državu, institucionalnu državu u kojoj vladavina prava, a ne politička volja ili pojedinci odlučuju o pravima i obavezama ljudi. Srbiju vidimo kao državu čija se ekonomija zasniva na tehnološkom razvoju i stručnim kadrovima, navodi se u manifestu PSG.

Prema rečima Jankovića, neoliberalni koncept smatramo duboko pogrešnim.

Srbiju vidimo kao prosvećenu državu, evropsku državu, ekološki odgovornu, dodao je on i istakao da su evropske vrednosti i Evropa prošlost, sadašnjost i budućnost Srbije.

Današnji režim je svemu tome prepreka, rekao je Janković i istakao da dokument koji je predstavio PSG nije prepreka za savezništvo sa drugim demokratskim, evropskim opcijama, ali da to ne bude jednoumlje.

Janković je rekao da vrlo dobro pazi šta govori i da ne dozvoljava da mu pojedini mediji „stavljaju reči u usta“ i ono što nije izgovorio.

On je objasnio da je pre nekoliko dana rekao da je Srpska napredna stranka ukrala izbore, ukrala demokratiju u Srbiji, uspostavila sistem gaženja ljudskih prava i propagande u kojoj učestvuju u pojedini mediji, poput Studija B.

Kada bude vraćena vladavina prava, dodao je Janković, uspostavljene institucije, prema pozitivnim propisima ove zemlje, a ne zato što ja to tražim, SNS će biti zabranjena, raspuštena i brisana iz registra.

Članica Političkog saveta PSG i profesorka Jelena Đorđević navela je da su posebno važna pitanja ekonomije i prosvećenosti.

Prosvećenost države znači ne samo ulagati u obrazovanje, umetnost, već ozdravljenje kulture koja je opoganjena do krajnjih granica, rekla je Đorđević i istakla da se PSG protivi neoliberalnoj predatorskoj ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari