PSG traži hitnu ostavku Zlatibora Lončara 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Pokret slobodnih građana zatražio je hitnu ostavku ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog brutalnog ugrožavanja bolesnika i korišćenja teško bolesne dece u svrhu političke promocije Aleksandra Vučića.

Juče je u Institutu za majku i dete Aleksandar Vučić sa svojom svitom i probranim novinarima nastavio ličnu političku kampanju prilikom koje je, zanemarujući sve epidemiološke propise i preporuke, pa čak i upozorenje prisutnog lekara, ne noseći čak ni zaštitnu masku koja mu je data, svesno i direktno ugrozio zdravlje bolesnog deteta, navodi se u saopštenju i dodaje da je ovo nedopustivi presedan i jasna poruka na šta je sve spreman zarad televizijske promocije svog lika i nedela.

Njegova ostavka se već uveliko traži na slobodnim ulicama širom Srbije, ističe PSG.

U saopštenju zahtevaju hitnu ostavku Lončara, jer je, iako prisutan, dozvolio,  ovaj nečuveni incident.

„Ministar je lekar i morao bi znati procedure za posete najugroženijim bolesnicima, pogotovo dečjeg uzrasta i teškog imunološkog statusa. Sve ovo, kao da nije dosta, dešava se u vreme epidemije gripa, kada su posete bolnicama strogo zabranjene a školski raspust produžen. Podsećamo ministra na prvu tačku Hipokratove zakletve – primum non nocere. Evo i prevešćemo ako je zaboravio – prvenstveno, ne naškodi“, navodi PSG.

Podsetili su i na Lončarevu izjavu “To su deca sa najtežim oboljenjima za koju je kranje neizvesno šta će biti…” i upitali „Da li ovo znači da je za ministra ovo dete toliko ugroženog zdravlja da za njega ne važe epidemiološke procedure jer šta je-tu je, ostalo nam je samo da čekamo?Da li ovo znači da Aleksandar Vučić svojim postupkom, a ministar dozvolom i rečima, imaju pravo odlučivati o nečijoj prognozi zdravlja i izlečenja!?“.

Kako navode, deluje da je ministar svoj nadimak i ovim primerom opravdao, ali za ovakvo kršenje prava i ugrožavanje zdravlja pacijenata nema opravdanja

PSG je zatražio od ministra da hitno podnese neopozivu ostavku, a od disciplinske komisije Lekarske komore da ispita odgovornost direkora Institura za Majku i dete i drugih odgovornih u ovom nečuvenom skandalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari