PSG: Vučićev odlazak na Cetinje produbio bi tenzije 1Pokret slobodnih građana: Logo

Dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Cetinje 5. septembra doprineo bi porastu tenzija i dodatno pogoršao ionako kritičnu bezbednosnu situaciju uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

To ocenjuje Pokret slobodnih građana u saopštenju za javnost izdatom povodom predstojećeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Kako se dalje navodi, PSG smatra da predsedniku jedne sekularne države ne priliči odlazak na takvu vrstu svečanosti, pogotovo ukoliko se ona odigrava u nama susednoj suverenoj državi.

“Pre samo dva meseca ustoličen je episkop valjevski Isihije, pa tom događaju nije prisustvovao niko od predstavnika Republike Srbije, niti je za tim bilo potrebe. Atmosfera koja je kreirana uoči ustoličenja je veoma opasna i plod je neodgovornih političkih elita na obe strane koje su direktno ili indirektno pokušale da taj čin politizuju u cilju sprovođenja ličnih kampanja, a na štetu i srpskog i crnogorskog naroda, ali i svih građana koji žive u ovom delu Balkana”, poručuje PSG.

PSG napominje da “čvrsto veruje da ni Srbija niti bilo koji njen predstavnik ne treba da učestvuju u

besmislenom i opasnom inaćenju i da je smirivanje tenzija pre svega odgovornost Srbije”.

“Zbog toga apelujemo ne samo na predsednika Vučića već i na sve državne zvaničnike da upristoje retoriku i da dostojanstvenim stavom i uzdržavanjem od odlaska na Cetinje omoguće da čin ustoličenja ostane u granicama verske svečanosti, ali i da se budućim odnosima Srbije i Crne Gore i suživotu njenih građana ne nameće nepotrebna hipoteka koja bi ugrozila dobre odnose dveju najbližih država”, zaključuje Pokret slobodnih građana.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je izjavio da će 2. ili 3. septembra javnosti saopštiti odluku da li ide na tu svečanost na Cetinje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari