Psihološkinja: Vučić “dobar poznavalac metoda manipulacije” 1Foto: Beta/Milan Timotić

Psihološkinja Bojana Bodroža izjavila je danas da „ne može da zamisli scenario“ po kojem bi vlast Srpske napredne stranke mirnim putem „sišla s trona“, kao i da građanski rat u Srbiji zbog toga „nije nemoguć“.

„Bojim se da oni neće prezati od toga da svoju manipulaciju emocijama naroda iskoriste za nasilje, možda čak i građanski rat, ako procene da ih to može održati na vlasti“, kazala je docentkinja na novosadskom Filozofskom fakultetu u intervjuu za Al Džaziru.

Bodroža je rekla i da je cilj propagande vladajuće stranke da kod građana stvori „osećaj konstantne pretnje za sopstvenu i bezbednost čitave države“.

„Strah vodi polarizaciji stavova, a pod time podrazumevamo ‘ukopavanje’ u sopstvene pozicije i doživljavanje svih koji ne dele naše vrednosti kao neprijatelja. Podela na ‘nas’ i ‘njih’ uvek podrazumeva da smo mi vredni i moralno ispravni, a da su oni zli, nemoralni i nedobronamerni. I upravo u ovoj pojednostavljenoj i iskrivljenoj slici pronalazi se opravdanje za nasilje“, navela je Bodroža.

Ona smatra da zaplašeni građani nisu samo skloniji radikalizaciji stavova i razvijanju snažnijih predrasuda prema svakome ko je drugačiji, nego i da su i spremniji na ekstremnija ponašanja, pa čak i na „uzimanje pravde u svoje ruke“.

„Strašno je to što stvaranjem zaoštrene atmosfere, polarizacije i podela u društvu, vlast kreira situaciju u kojoj oni sami ne moraju lično da iniciraju nasilje preko svojih ‘poluga’, jer je atmosfera s vremena na vreme toliko užarena, da nekada ostrašćeni i zaplašeni građani preuzimaju stvar u svoje ruke i počinju i sami da napadaju neistomišljenike“, rekla je Bodroža.

Psihološkinja: Vučić “dobar poznavalac metoda manipulacije” 2

Ona je rekla da je predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić „dobar poznavalac metoda manipulacije“ i da vrlo dobro zna da „ljudi u stanju straha i anksioznosti ne žele društvene promene“.

„To znači da će zaplašeni građani preferirati da se drže naprednjačke politike, jer bilo kakva promena krije u sebi neizvesnost i nepoznatost, odnosno strah od goreg“, rekla je ona.

Bodroža je ocenila da je vlast takođe sprovodi u praksi još „bar dva propagandna procesa“.

„Prvi, u kojem se predsednik prezentuje kao jedina osoba koja može da nas spasi iz bilo kakvih nevolja, i drugi, u kojem se javnosti plasiraju poruke o opoziciji ili bilo kojoj ‘tudjoj’ grupi kao nekome ko će narodu doneti jad i bedu“, smatra psihološkinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari