Putin će, verovatno, i prenoćiti u Beogradu 1Foto EPA ALEXEY NIKOLSKY RIA NOVOSTI KREMLIN POOL

Prema nezvaničnim informacijama iz diplomatskih krugova, predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo bi da u četvrtak, 17. januara, u jutarnjim satima iz Moskve avionom doputuje u Beograd, a na Aerodromu „Nikola Tesla“ dočekaće ga lično predsednik Srbije i domaćin posete Aleksandar Vučić.

Putin i Vučić će posetiti i Groblje oslobodilaca Beograda, a zatim će, prema tvrdnjama prorežimskih medija, ispred Palate Srbija biti organizovan doček uz najviše državne počasti za predsednika Rusije.

Pojedine diplomate navode za Danas i da se očekuje da će Putin orden Aleksandra Nevskog uručiti Vučiću u Palati Srbija. Dvojica predsednika imaće sastanak „iza zatvorenih vrata“, potom će se sastati i delegacije Srbije i Rusije, što uključuje potpisivanje dvadesetak ekonomskih sporazuma, nakon čega će, kako piše list Informer, biti organizovan svečani ručak, kojem će prisustvovati, između ostalih, reditelj Emir Kusturica i glumac Miloš Biković. U kasnim poslepodnevnim satima dvojica predsednika posetiće Hram Svetog Save i obratiti se građanima na skupu ispred Hrama.

Prema saznanjima Danasa, planirano je da Putin prenoći u Beogradu, ali još nije sigurno da li će predsednici Srbije i Rusije obići i vojvođansko selo Banstol, čiji meštani grade crkvu u narodu poznatu kao „Putinova crkva“ ili „Putinovka“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je juče da će zbog Putinove posete biti preduzete maksimalne mere bezbednosti i da će biti promenjene trase saobraćaja u Beogradu.

Načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih stranih ličnosti i delegacija Slaviša Krstić precizirao je da će tokom posete biti primenjene posebne mere fizičkog i tehničkog obezbeđenja na trasama kretanja štićene ličnosti, ali i oko objekata koje će posetiti.

„Povodom predstojeće posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzeće složene mere obezbeđenja. Nosilac ovih mera biće Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekta u saradnji sa pojedinim organizacionim jedinicama MUP-a, ali i drugim državnim organima“, rekao je Krstić iz Jedinice za obezbeđenje MUP-a Srbije, prenosi se u saopštenju. On je istakao da će neophodne aktivnosti biti preduzete kako bi se otklonili svi bezbednosni rizici.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Policijske uprave za grad Beograd Dragan Bogosavac ukazao je da će tokom trajanja posete predsednika Ruske Federacije na području glavnog grada biti preduzete maksimalne mere obezbeđenja, po takozvanom prvom stepenu.

„Biće zabranjen svaki vid saobraćaja na trasi kretanja štićene ličnosti, kao i na saobraćajnicama koje se nalaze u neposrednom okruženju. Na snazi će biti i zabrana parkiranja vozila na saobraćajnicama koje se nalaze na trasi kretanja štićene ličnosti“, precizirao je Bogosavac.

Policijski funkcioneri su apelovali na građane da se pridržavaju upustva pripadnika MUP i da imaju razumevanja za aktivnosti policije.

Sastanak sa ambasadorima EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas (utorak) sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije i šefom delegacije EU ambasadorom Semom Fabricijem, najavljeno je iz pres-službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari