Radeta: Vlada Srbije RIK pretvara u ikebanu 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

“Vlada Srbije se direktno, ali protivustavno i protivzakonito umešala u rad Republičke izborne komisije, donoseći zaključak o organizaciji i sprovođenju obuke za rad u biračkim odborima“, rekla je na početku sednice Skupštine Srbije, posvećene poslaničkim pitanjima Vjerica Radetra, poslanica Srpske radikalne stranke, dodajući da Vlada hoće da u obuku potencijalnih članova biračkih odbora u potpunosti uvuče nevladine organizacije .

„Taj akt koji je potpisao Nebojša Stefanović dostavljen je RIK-u da oni tamo nešto proćaskaju i da potpišu to što je vlada donela. Znači vi uVladi Srbije planirate da izdajete neke sertifikate biračkim odborima, da biste imali na lageru članove biračkih odbora kada ih budete davali Miši Vaciću, Zavetnicima i ostalima za koje planirate da prikupite potpise. To smo već videli u Medveđi, gde su naprednjaci prikupljali potpise Miši Vaciću i gde su funkcioneri naprednjaka Vaciću davali podatke o tome ko su korisnici socijalne pomoći “,istakla je Radeta.

Ona je navela da Vlada nevladinim organizacijama, koje se poslednje tri godine aktivno bave izborima, daje ovlašćenja da one mogu da obučavaju članove biračkih odbora.

“Ko su te nevladine organizacije – Sonja Biserko, Anasonović, ona što organizuje „Mirditu“ i Sorošev Milan Antonijević. To su te nevladine organizacije koje vam je nametnuo Mekalister i vi se onda ponašate kao da je država Srbija lice kojem je oduzeta poslovna sposobnost, pa nam sad treba neko ko će u naše ime da sprovodi izborni proces. Ova vladina odredba još predviđa da vanparlamentarne stranke dostave imena potencijalnih članova biračkih odbora koje će obučavati nevladine organizacije, a članovi RIK-a će sedeti kao ikebane. Ovo je zaista neverovatno i ova vlast pokušava da se dodvori proevropskoj opoziciji, da ih natera da ne bojkotuju izbore, a radite sve da se liste onih koji će bojkotovati izbore proširi. Ovo što radite je najgrublje moguće kršenje demokratije. Ovo što vam sada „uvaljuje“ Mekalister preko Antonijevića biće razlog da vam posle prolećnih izbora kažu da su vam izbori neregularni. To će vam se obiti o glavu“, objasnila je Radeta, dodajući da se “taj Antonijević ovih dana hvali da je zahvaljujući JUKOM-u 1.300 Albanaca, među kojima je i Kurti, pomilovano”.

Ona je upozorila SNS i aktulenu vlast da će proći kao Zaev, premijer Severne Makedonije na putu ka Evropskoj uniji.

Đorđe Vukadinović, poslanik grupe Nova Srbija-Pokret za spas Srbije pitao je MUP i Ministartvo pravde da objasne okolnosti pod kojima je lišen slobode Aleksandar Obradović iz Valjeva zbog navodnog odavanja tajni iz Krušika, i da li je ta akcija hapšenja i zatvaranja bila primerena.

On je pitao i kojom logikom se Krušiku uskraćuje dozvola za izvoz oružja, a onda neka privatna firma dobije tu dozvolu da kao posrednik izvozi oružje Krušika.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić zatražio je objašnjenje o najavljenim subvencijama taksistima za kupovinu vozila i pitao čime su taksisti to zadužili državu osim što su blokirali grad.

„Zašto se ne subvencioniše gradski prevoz, nabavka novih autobusa ili tramvaja, a ne taksi koji je ipak luksuz“, pitao je Đurić i dodao da vozila beogradskim taksistima zaista ne treba da plaćaju svi građani Srbije.

Naprednjak Aleksandar Marković podsetio je da je danas 295. dan kako poslanici dela opozicije ne dolaze na posao, a primaju platu. Osvrnuo se i na poruke nekih lidera opozicije koji, kako je dodao „obećavaju šamare naprednjacima“ i poručio Bošku Obradoviću, Marku Bastaću i drugima da se SNS nije uplašio od, kako je istakao “ ovih tragikomičnih likova“.

Nada Lazić iz LSV pitala je kada će Ministarstvo poljoprivrede preduzeti mere za sprečavanje paljenja biljnih ostataka na njivama u Vojvodini.

Ona je upozorila da je ovih dana jedna osoba umrla pokušavajući da spase svoju njivu od požara koji je izazvan na susednoj njivi, a koji je izmakao kontroli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari