Radić: Odgovornost za izvoz oružja u Jermeniju je na državi 1Foto: MOD

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas za N1 da sporni izvoz srpskog oružja u Jeremeniju, koji je doveo do narušavanja diplomatskih odnosa sa Azerbejdžanom, pokazuje da su interesi pojedinaca možda iznad interesa države.

Internet portal Haqqin.az objavio je 19. jula tvrdnje da su minobacači srpske izrade, kao i municija za njih, isporučeni Jermeniji preko Gruzije, a potom upotrebljeni u smrtonosnim sukobima 12. jula na jermensko-azerbejdžanskoj granici.

Radić je za N1 rekao da Azerbejdžanci znaju šta su zablenili na terenu, i da kada neko nađe predmete na licu mesta, i ima na njima oznake, lako može da ustanovi o čemu je reč.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, telekomunikacija i turizma 23. jula je za Danas potvrdio da je jedna domaća privatna firma, u maju i junu ove godine, u dve ture u Jermeniju izvezla određenu količinu municije za puške i pištolje u vrednosti od oko milion dolara.

Govoreći o Ljajićevim navodima da je oružje u Jermeniju izvezla privatna kompanija, Radić je objasnio da to nije bitno i da je svakako odgovornost na državi, jer je procedura izvoza takva da je čini odgovornom za svaku odluku koja se po tom pitanju donese.

On je istakao i da iako Jermenija nije pod sankcijama, to ne znači da treba realizovati izvoz oružja koji nije u skladu sa spoljnopolitičkim interesima države.

Kako prenosi N1, Radić je rekao i da je izvoz oružja u Jermeniju male vrednosti, upitavši da li bi trebalo da se zbog „nevažnog posla“ kompromitujemo sa državom sa kojim želimo dobre odnose, kao što je Azerbejdžan.

Osvrnuo se i na trku u naoružanju u regionu i zaključio je da ona postoji samo u tabloidima, saopštava N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari