Skupština Srbije nastavila je juče vanredno zasedanje na kojem je razmatrala preostale dve tačke dnevnog reda – popunu skupštinskih odbora i izbor delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama. U vreme zaključenja ovog izdanja Danasa poslanici su započeli raspravu o 21 amandmanu na predloge izmena i dopuna Zakona o zaštitniku građana, slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i o državnoj revizorskoj instituciji.

Skupština Srbije nastavila je juče vanredno zasedanje na kojem je razmatrala preostale dve tačke dnevnog reda – popunu skupštinskih odbora i izbor delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama. U vreme zaključenja ovog izdanja Danasa poslanici su započeli raspravu o 21 amandmanu na predloge izmena i dopuna Zakona o zaštitniku građana, slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i o državnoj revizorskoj instituciji. Potom bi trebalo da usledi glasanje o svim tačkama dnevnog reda.

Poplava u Skupštini

Jako nevreme koje je posle 13 sati zahvatilo centar Beograda osetilo se i u Skupštini. Deo podrumskih prostorija je poplavljen, a voda se slivala stepenicama u prvom i drugom suterenu. Skoro istovremeno na prizemlju je pukla cev pored toaleta, pa su majstori i spremačice juče imali pune ruke posla.

Iako je sednica počela skoro na vreme, poslanici su se tek ovlaš bavili temama, a ostatak sednice iskoristili su poslanici SRS koji su, reklamirajući povrede Poslovnika, tražili objašnjenja i govorili o najrazličitijim temama: zemunskom naselju Grmovac, presudi Milanu Martiću, privatizaciji javnih preduzeća, Lovasu, pa i kongresu pravoslavnih zemalja u Kazahstanu.

Vlahović na čelu Odbora

Članovi Odbora za razvoj i ekonomske odnose s inostranstvom juče su za predsednika jednoglasno izabrali Aleksandra Vlahovića iz DS. Vlahović je posle izbora rekao da će zajedno s još nekoliko članova Odbora pripremiti i predsedniku parlamenta dostaviti predlog izmena Poslovnika Skupštine kojima bi se precizno definisale nadležnosti Odbora.

Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić saopštio je na početku rada da ta poslanička grupa neće učestvovati u radu skupštinskih odbora koje vode predsednici iz iste stranke iz koje su i resorni ministri, nazvavši to „nemoralnim i korupcionaškim ponašanjem“ kojim Vlada želi da onemogući Skupštinu da kontroliše izvršnu vlast.
Odgovorili su mu Slobodan Gavrilović (DS) i Zoran Šami (DSS). Gavrilović je primetio da opozicija ima većinu u čak 11 skupštinskih odbora, te da, ukoliko se na čelu odbora nalazi predstavnik opozicije, to nije garancija za efikasnu kontrolu rada nadležnog ministarstva. Zoran Šami, predsednik Odbora za prosvetu, rekao je da niko od ministara nije tražio da na čelu odbora budu iz njihovih stranaka.
Sezonu javljanja po Poslovniku i govora o temama van dnevnog reda otvorio je Slavko Jerković (SRS) koji je pokrenuo „slučaj Grmovac“. Više stotina porodica, uglavnom izbeglih Srba iz Hrvatske, pre 11 godina, dok je predsednik opštine Zemun bio Vojislav Šešelj, kupilo je placeve u ovom zemunskom naselju, ali do danas nemaju struju. Radikali su za to optužili aktuelne gradske vlasti koje navodno iz političkih razloga ne žele da povežu Grmovac na elektro mrežu. Bojana Aleksić (DSS) je, odgovarajući radikalima, rekla da se raspitala u gradskoj službi i da stvar nije tako jednostavna.
– SRS je građanima podelila placeve koji nemaju infrastrukturu. Treba pribaviti saglasnost desetak porodica kroz čije parcele treba da prođu vodovi za struju. Kada pribave saglasnost biće im uvedena struja – najavila je Aleksić, čije reči nisu sprečile raspravu o Grmovcu. Tačno u 17 časova Tomislav Nikolić je za govornicom javio vest da su vlasti obećale da će priključiti struju privatnim licima u ovom naselju, ali da stanovnici Grmovca sami treba da odluče da li je takvo obećanje dovoljno i za prekid protesta. Posle toga usledila je rasprava u pojedinostima o izmenama tri zakonska predloga.
Na meti radikalskih kritika našao se i predsednik Skupštine Oliver Dulić. Predsednika skupštinskog Odbora za inostrane poslove Dragoljuba Mićunovića radikali su optužili da je namerno sprečio odlazak delegacije parlamenta Srbije na pravoslavni kongres u Kazahstanu, na kojem će učestvovati „čak i pravoslavci iz Amerike“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari