Radomir Lazović: Spremamo se kao da izlazimo na izbore 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

U Beogradu postoji najveća šansa da se smeni kriminalna vlast i Ne davimo Beograd će biti spreman da tome da najveći doprinos.

Smatramo da je će se do pobede najlakše doći izlaskom u više programski bliskih kolona i u saradnji oko kontrole izbornih uslova i međusobno nenapadanje opozicionih aktera. Dobili smo podršku velikog broja nezavisnih intelektualaca i javnih ličnosti, što je veliko ohrabrenje za naš svakodnevni rad, ali i ogromna odgovornost – kaže za Danas Radomir Lazović iz NDB povodom objavljivanja Povelje za dobar grad i imena javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca iz sveta nauke, umetnosti, kulture, sporta, arhitekture, urbanizma, prava i drugih oblasti koji su podržali ovaj dokument.

U Povelji su predstavljena nastojanja ovog pokreta da se, kako se u Povelji kaže, izbori da „upravljanje Beogradom vrati građanima i građankama i da Beograd učini pravednim, solidarnim i zelenim gradom u kome će se dobro osećati i oni koji su danas ugroženi, siromašni, uplašeni ili bespomoćni“.

„Dobar grad je pravedan i solidaran grad u kome nečiji status i mogućnosti ne zavise od materijalnog stanja ili društvenog položaja. U dobrom gradu nema suvišnih ili beskućnika, prva briga moraju biti najugroženiji kroz programe podrške i pomoći. Svi mogu neometano da rade i žive od rada, dobro zarađuju i uživaju sigurnost i bezbednost na radu. Vrtići, škole, kvalitetno obrazovanje ili efikasan javni prevoz moraju jednako biti dostupni svima bez obzira na materijalni status“, navodi se između ostalog u Povelji za dobar grad. Insistira se na „jednakim pravilima i jednakoj brizi za sve, nezavisno od političkih uverenja, bogatstva, starosti, nacionalne pripadnosti, seksualne orijentacije ili konfesije“.

Na pitanje da li ova konačna forma dokumenta, sa potpisnicima koji su stali iza njega, zapravo predstavlja i zvaničan ulazak u kampanju za predstojeće beogradske izbore, Radomir Lazović iz NDB kaže za naš list da konačna odluka o tome da li će pokret ući u izbornu trku ne može biti doneta dok god ne bude jasno kako će se završiti pregovori oko izbornih uslova. On, međutim, dodaje da se NDB sprema kao da izlazi na izbore.

– Ljudi nas poznaju, znaju da mogu da računaju na nas da ćemo se bespoštedno boriti da Beograd postane dobar grad. Raduje nas rast podrške pokretu koja je sada duplo veća nego pre tri godine kada smo izašli na izbore – kaže Lazović.

Na pitanje da li, s druge strane, ova konačna forma zaključenih ciljeva i programa izraženih u Povelji za dobar grad znači da je NDB, ako izlazi na izbore, odlučio da nastupi sam, uz mogućnost da mu se priključe organizacije koje imaju slične ciljeve, sagovornik Danasa kaže da je pokret otvoren za sve organizacije i pojedince koji „u prošlosti nisu imali vodeću ulogu u osiromašenju zemlje, uništavanju institucija i kontroli medija, a naravno, koje su bliske zeleno-levim programskim načelima pokreta“.

– Pozivamo sve aktivističke grupe da nam pomognu i pridruže se da bi se izborili da oslobodimo Beograd, zaustavimo sve štetne projekte kriminalne vlasti i izborimo se da on bude dobar grad za sve – ističe Radomir Lazović.

Kako dodaje, NDB je već sada uspeo da okupi više od 700 kontrolora izbornog procesa, kao i da uveliko razvija infrastrukturu pokreta po svim krajevima Beograda.

Ko je sve stao iza Povelje NDB

Inače, Povelju za dobar grad podržalo je oko 70 univerzitetskih profesora i profesorki i naučnih radnika i radnica sa Fakulteta političkih nauka, Pravnog, Filozofskog, Filološkog, Medicinskog, Bogoslovskog fakulteta, Fakulteta za medije i komunikacije, Univerziteta umetnosti, zatim sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Instituta za noviju istoriju Srbije, Instituta za uporedno pravo, Etnografskog instituta SANU, Instituta za savremenu istoriju, Instituta društvenih nauka, Instituta za psihologiju, Računarskog centar Univerziteta u Beogradu i Centra za evaluaciju u obrazovanju i nauci i drugih fakulteta i obrazovnih institucija. Neki od njih su Olga Manojlović, Đorđe Pavićević, Svetislav Kostić, Ilija Vujačić, Gazela Pudar Draško, Nebojša Vladisavljević, Zoran Stoiljković, Mario Reljanović, Filip Ejdus, Radina Vučetić, Milena Dragićević Šešić, Ivana Krstić, Snježana Milivojević.

Među onima koji su podržali Povelju za dobar grad su i bivši poverenik za pristup informacijama od javnog značaja Rodoljub Šabić, kao i bivši fudbaler i kapiten Crvene zvezde Milan Vilotić. Iz sveta arhitekture i urbanizma potpisnici Povelje su, između ostalih, Bojan Kovačević, Dragoljub Bakić, Giša Bogunović, Iva Čukić, Jovana Timotijević, Božena Stojić, Mia David, Dubravka Sekulić.

Iz domena filmske i pozorišne umetnosti podržavaoci su: Branka Katić, Želimir Žilnik, Gorica Popović, Ivan Jevtović, Bojana Maljević, Srdan Golubović, Danijela Štajnfeld, Janko Baljak, Mila Turajlić, Stevan Filipović, Minja Bogavac, Ivana Nenadović, Ivko Šešić, Dijana Milošević, Nebojša Krivokuća, Radmila Tomović, Ognjen Glavonić, Vladimir Milovanović Kicoš, Vojkan Arsić, kao i dvojac Dušan Šaponja i Dušan Čavić. Istoričari umetnosti koji stoje iza Povelje su Milica Pekić, Branislav Dimitrijević, Irina Subotić, Nebojša Milenković, Višnja Kisić, Dunja Blažević… Vladimir Arsenijević, Božo Koprivica, Mirjana Đurđević, Srđan Valjarević, Aleksandar Nikolić, Dejan Ilić, Vladimir Manigoda, Ivan Milenković, neka su od imena koji su svojim potpisom podržali dokument NDB.

Među potpisnicima su i popularni muzički autori, poput Bojane Vunturišević, Marka Šelića Marčela, Ivane Rašić – Sajsi MC, kao i LP Duo Sonja Lončar i Andrija Pavlović, Nenad Marić – Kralj Čačka, Daniel Kovač, Živorad Milenković Žika… Takođe, Marko Lađušić, Bob Živković, Đorđe Balmazović Žole i Dragan Protić, Milica Tomić, dizajner Borut Vild i fotograf Dragoljub Zamurović, neki su od vizuelnih umetnika koji podržavaju dokument NDB. Potpis su stavili i neki medijski radnici, novinari i voditelji, kao što su Galeb Nikačević, Petar Janjatović, Daško Milinović, Ivan Milenković, Mjehur na mreži, Dragan Todorović, Ivan Lončarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari