Radovan Stojanović novi ambasador Srbije u Siriji? 1Foto: Facebook/Pakistan Embassy Serbia

Novi ambasador Srbije u Siriji biće Radovan Stojanović, zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova, odlučeno je nedavno.

To tvrdi za Danas izvor iz diplomatskih krugova.

Radovan Stojanović je šef Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik u Ministarstvu koje predvodi  Nikola Selaković.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, pre nego što je stupio na dužnost u MSP-u, Radovan Stojanović bio je zaposlen u Bezbednosno-informativnoj agenciji. U diplomatskim kuloarima se spekuliše da je Stojanović „prihvatljivije kadrovsko rešenje“ za vlasti u Damasku od  dosadašnjeg otpravnika poslova ambasade Srbije u glavnom gradu Sirije, Milana Vijatovića.

Podsetimo, nedavno objavljena vest da će Srbija poslati ambasadora u Siriju izazvala je nezadovoljstvo Evropske unije. EU smatra da su izbori na kojima je pobedio sirijski lider Bašar el Asad  bili nelegitimni.

„Stav Evropske unije  u pogledu normalizacije odnosa sa režimom u Siriji je jasan i nepromenjen, a nedavni izbori koje je organizovao sirijski režim ne mogu voditi bilo kakvim merama međunarodne normalizacije“, naveo je u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano. On je dodao da slanje ambasadora u Damask u svojstvu šefa (diplomatske) misije znači predaju akreditiva šefu države – „u ovom slučaju Bašaru el Asadu koji se nalazi na listi sankcija EU i nema demokratski legitimitet kao predsednik države“.

Stano je za RSE naglasio da je predstavljanje zemalja kandidata u Damasku u nadležnosti tih država. Kako je podvukao, u slučaju odluke Beograda „trebalo je uzeti u obzir da je Vlada Srbije više puta potvrdila da su evropske integracije strateški prioritet zemlje“.

Srbija, međutim, kako su za RSE naveli iz Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu, „nikada nije prekidala diplomatske odnose sa Sirijom“. „Oni su se, do imenovanja našeg novog ambasadora u toj zemlji, odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova, što je bilo uslovljeno tadašnjom bezbednosnom situacijom u toj zemlji“, navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva, objavio je portal RSE.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari