Radovan Stojanović novi ambasador Srbije u Siriji? 1Foto: Facebook/Pakistan Embassy Serbia

Novi ambasador Srbije u Siriji biće Radovan Stojanović, zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova, odlučeno je nedavno.

To tvrdi za Danas izvor iz diplomatskih krugova.

Radovan Stojanović je šef Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik u Ministarstvu koje predvodi  Nikola Selaković.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, pre nego što je stupio na dužnost u MSP-u, Radovan Stojanović bio je zaposlen u Bezbednosno-informativnoj agenciji. U diplomatskim kuloarima se spekuliše da je Stojanović „prihvatljivije kadrovsko rešenje“ za vlasti u Damasku od  dosadašnjeg otpravnika poslova ambasade Srbije u glavnom gradu Sirije, Milana Vijatovića.

Podsetimo, nedavno objavljena vest da će Srbija poslati ambasadora u Siriju izazvala je nezadovoljstvo Evropske unije. EU smatra da su izbori na kojima je pobedio sirijski lider Bašar el Asad  bili nelegitimni.

„Stav Evropske unije  u pogledu normalizacije odnosa sa režimom u Siriji je jasan i nepromenjen, a nedavni izbori koje je organizovao sirijski režim ne mogu voditi bilo kakvim merama međunarodne normalizacije“, naveo je u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano. On je dodao da slanje ambasadora u Damask u svojstvu šefa (diplomatske) misije znači predaju akreditiva šefu države – „u ovom slučaju Bašaru el Asadu koji se nalazi na listi sankcija EU i nema demokratski legitimitet kao predsednik države“.

Stano je za RSE naglasio da je predstavljanje zemalja kandidata u Damasku u nadležnosti tih država. Kako je podvukao, u slučaju odluke Beograda „trebalo je uzeti u obzir da je Vlada Srbije više puta potvrdila da su evropske integracije strateški prioritet zemlje“.

Srbija, međutim, kako su za RSE naveli iz Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu, „nikada nije prekidala diplomatske odnose sa Sirijom“. „Oni su se, do imenovanja našeg novog ambasadora u toj zemlji, odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova, što je bilo uslovljeno tadašnjom bezbednosnom situacijom u toj zemlji“, navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva, objavio je portal RSE.

 

 

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Radovan Stojanović novi ambasador Srbije u Siriji?”

  1. Covek nije diolomata. Nikad nije bio diplomata. Nikad nije bio ni na jednoj jedinoj diplomatskoj sluzbi. Ubacen je nezakonnito. Apsolutni je pocetnik

  2. najzad da neko iz MSP ode na mesto ambasadora umesto raznih profesora, glumaca, piljara…
    Ovaj čovek je dugo u MSP I profesionalni je diplomata…plus došao je iz bezbednosnih struktura što znači da ima integriteta da obavlja posao bez da mu se upliću sa strane razni “eksperti“…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.