Ragmi Mustafa Foto: Youtube

Kako je na svom Fejsbuk profilu objavio predsednik PDD Šaip Kamberi, sporazum predstavlja temelj i preduslov za dalji razvoj i prosperitet Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Glavne tačke sporazuma o saradnji su „zaštita, očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta, posebno korišćenje nacionalne zastave“. Precizirano je da će članovi „NSA raditi na napretku u četiri oblasti koje su u nadležnosti ove institucije: Obrazovanje, kultura, mediji, upotreba nacionalnih simbola, jezika i pisma, a u skladu sa lokalnim političkim dokumentima i međunarodnim konvencijama“.

– Rad Saveta biće u skladu sa referendumom od 1. i 2. marta 1992, „Končuljskim sporazumom iz 2001“, Zajedničkom političkom platformom iz 2006, Planom od sedam tačaka o pravima Albanaca iz 2013. i Političkom deklaracijom od 14. juna 2018. koju su doneli albanski odbornici iz tri opštine, naveo je Kamberi dodajući da je poziv otvoren i drugim albanskim listama da učestvuju u ostvarivanju zadatih ciljeva.

Na izborima za Savete nacionalnih manjina održanim početkom novembra, od 15 mesta u NSA, PDD je osvojila šest, a DPA dva mesta. Prema sporazumu dve partije kandidat za predsednika Saveta je Ragmi Mustafa, koji je već zaposlen u Savetu i šef je odborničke grupe DPA u lokalnom parlamentu u Preševu. U prethodnom mandatu predsednik NSA bio je Jonuz Musliju iz Pokreta za demokratski progres (PDP). On je u pre isteka mandata preminuo.