Rašković Ivić: U autokratiji se morate zaklinjati vođi 1Foto: Nenad Đorđević

Postalo je uobičajeno da se poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije utrkuju ko će više i bolje da pohvali lidera svoje partije i predsednika države Aleksandra Vučića, bez obzira o koji su zakoni na dnevnom redu.

I dok naprednjaci tvrde da je predsednik zaslužio svaku pohvalu izrečenu na njegov račun, dotle opozicija smatra da oni hvalospevima obezbeđuju bolje političke pozicije u SNS-u.

Zbog nekoliko opozicionih opaski da je predsednik Vučić tokom boravka u Kraljevu uvredio sve žene u Srbiji i da bi pristojni članovi SNS trebalo da se ograde od te izjave, podigli su se juče gotovo svi naprednjaci u parlamentu, utrkujući se ko će bolje i inspirativnije da govori o predsedniku države, kroz raspravu o amandmanima na Zakon o građevinskim proizvodima.

Sa odbranom je startovao Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, koji je ocenio da se Aleksandar Vučić sa najvećim poštovanjem odnosi prema ženama.

„On je rekao i zamolio turskog investitora u Kraljevu i zahvalio mu se što će zaposliti 2.500 građana Kraljeva i okoline. To uopšte nije mala brojka, ako imamo u vidu da je Kraljevo ekonomski potpuno devastiran grad u periodu od 2008. do 2012. On se zahvalio turskom investitoru što će da zaposli ne samo mlade žene od 20 ili 25 godine, nego i one žene koje prema svim statistikama teže nalaze posao. Međutim, u nedostatku argumenata na društvenim mrežama pojavila se salva najgorih, mogućih uvreda na račun Vučića, SNS i svih nas koji ga podržavamo. Te je bitanga, te je čovek koji mrzi žene, te je sišao sa navijačke šipke, te je pušten iz kaveza. Pitaj boga šta sve nisu napisali za čoveka koji je omogućio da Kraljevo dođe do investicija“, naveo je Martinović.

Odmah nakon Martinovića oglasila se i ministarka Zorana Mihajlović, koja je kritike opozicije nazvala „šizofrenim napadom na Vučića zbog zapošljavanja žena“. Ona je dodala da umesto da se svi zalažu za to da što više žena u Srbiji dobije posao, imamo kritike i uvrede opozicije zbog toga što Vlada Srbije i predsednik Vučić brinu o ženama i njihovim porodicama.

„Ovakvim ponašanjem vređaju ne samo žene u Kraljevu koje su dobile posao, već sve žene u Srbiji“, naglasila je Mihajlovićeva.

U priču o građevinskoj operativi koja polagano staje na noge i koja bi, zahvaljujući zakonu o kome se raspravlja u parlamentu trebalo da izađe na međunarodno tržište naprednjakinja Maja Mačužić Puzić, ubacila je i predsednika Srbije.

„Danas je Srbija zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je preuzeo odgovornost i doneo teške odluke, ugledna, poštovana i dobrodošla svuda u svetu i mi iz SNS smo posebno ponosni na to“ rekla je Mačužić Puzić i dodala – „hvala mu u ime svih građana, posebno Kraljevčana što im je omogućio bolji život.

Obrazlaganje amandmana, naprednjak Slaviša Bulatović takođe je počeo pohvalama predsedniku Srbije. „Činjenica je da Vlada Srbije danas znatno više odvaja za jug Srbije, zahvaljujući politici SNS i njenog predsednika Aleksandra Vučića“.

Naprednjak Boban Birmančević kritikovao je opoziciju da je kapitalno upropastila sve i da ne bi znali šta su kapitalne investicije da nije predsednika Srbije i ove Vlade koja je na pravom putu. O visokoj poziciji Srbije na Duing biznis listi na koju smo se popeli zahvaljujući posvećenom radu predsednika Vučića, govorila je i naprednjakinja Tijana Davidovac. I njena stranačka koleginica LJubica Mrdaković Todorović imala je potrebu da apostrofira predsednika države i SNS kao čoveka zahvaljujući čijoj odlučnosti i istrajnosti se srpska ekonomija transformisala.

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, kaže da se u autokratskim režimima svaki poslanik mora zaklinjati na vernost voljenom vođi. Ona smatra da je takva situacija kod nas danas. „Svi SNS-ovci treba da pokažu koliko vole i cene vođu. Verovatno moraju da se takmiče u hvalospevima, jer im politička pozicija od toga zavisi“, ističe Rašković Ivić za naš list..

Marinika Tepić, samostalna poslanica, kaže da je slušajući kolege iz vlasti kako hvale predsednika najpre pomislila da to čine zbog penzionera koji su najrevnosniji gledaoci skupštinskih zasedanja, ali da sada misli da nije to u pitanju.

„Sada sam gotovo sigurna da je neko zadužen da sve to svakodnevno snima, kako bi onda to Vučić kasnije sam sebi puštao da bi imao sa kim da razgovara pred ogledalom. Drugog racionalnog, smislenog, pa ni političkog, a kamoli minimalno umnog objašnjenja nema“, zaključuje Marinika Tepić za Danas.

Poslanici SNS nisu hteli komentarišu za naš list zašto u svakom obraćanju sa govornice spominju Vučića. NJihov odgovor je uglavnom isti – predsednik je zaslužio svaku pohvalu.

Jovanović: Duboko su nesigurni

Jovan Jovanović, poslanik Kluba samostalnih poslanika, kaže za Danas da tirade i hvalospevu Vučiću zapravo svedoče o dubokoj nesigurnosti članova SNS, na čelu sa predsednikom. “ Nesigurni su i pored većine i prividne kontrole koje imaju“, ocenjuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari