Rašković Ivić: Vučića protesti nerviraju i to se vidi 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nisam iznenađena protestom studenata. Mladi su ustali protiv laži, autokratije, medijske okupacije koju sprovodi Vučić. On jeste imao najveći broj glasova, ali postavlja se osnovano pitanje kako ih je dobio.

A dobio ih je nemilosrdnim trošenjem državnih resursa u kampanji, skupim spotovima, pojavljivanjem na mnogim konvencijama tako što se vozao helikopterom, dovodio je ljude stotinama autobusa da pokaže snagu podrške koju uživa. Okupirao je gotovo sve medije, kupovao direktno i indirektno birače, kroz asfaltiranje puteva poput Mila Đukanovića ili kupovinu mobilnih telefona, paketa s namirnicama, ili pretnje gubitkom posla, opet poput Mila Đukanovića. Da ne govorimo o biračkom spisku na kome ima milion ljudi viška, o nelegalnom i pronaprednjačkom RIK-u, sramotnom REM-u, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba Nova Srbija – Za spas Srbije, komentarišući razloge protesta studenata.

* Šta je ipak direktan povod protesta?

– Mislim da je kap koja je prelila čašu bio trijumfalizam i nipodaštavajući odnos ne samo prema opoziciji, nego i prema građanima Srbije. Vređanje inteligencije niko ne voli i neće da aplaudira vlastitom kolektivnom poniženju.

* Studentima je ipak trebalo osam dana da usaglase zahteve.

– Studentski protest je spontan i oni su krenuli najpre sa „umerenim“ zahtevima, a to je da se smeni RIK, REM, Maja Gojković zbog suspendovanja rada Skupštine i šef javnog servisa Dragan Bujošević. Budući da vlast nije reagovala, zaoštrili su sa zahtevima, a u međuvremenu su dokazi o krađi izbora pristizali. Pre neki dan je priveden na informativni razgovor čovek koji je na Tviter stavio snimak procesa krađe! A o Savamali još ništa ne znamo ni nakon godinu dana.

* Profesor Vladimir Vuletić kaže da su oni koji su protestovali 96/ 97. godine tražili priznavanje rezultata izbora, a da se ovi danas bore protiv rezultata izbora. On kaže da su oni težili svetu, a ovi danas zaziru od sveta.

– Profesor Vuletić se nagodio sa režimom, i umesto da bude sa svojim studentima, on ih napada. Ako se već ne slaže s njima, bilo bi časno da ćuti. A on vređa! Ne zazire od sveta neko ko želi da ostane u svojoj zemlji i ne drži se maksime „da diplomiram, pa da emigriram“. Zgranuta sam ružnoćom Vuletićevog teksta objavljenog u vašem listu i zamenama teza kojima se sve vreme bavi.

* On kritikuje i parole na protestima u kojima, kako kaže, dominiraju psovke i katalog uvreda.

– Istina je da ima parola koje sadrže i psovke, ali one su odraz dugo nakupljanog gneva i delimično bespomoćnog vapaja, jer ovo je borba između Golijata AV sistema koji ima sve na svojoj strani i moć i silu i Davida – studenata koji imaju mladost i istinu. Inače, ima veoma duhovitih parola, baš sjajnih.

* Šetajući sa studentima rizikujete neku etiketu.

– Šetam sa studentima jer su u pravu i jer je meni kao profesoru mesto sa studentima. Šetala sam i pre dvadesetak godina. Očekivanja su bila izneverena i danas imamo rezultat, ekipu iz devedesetih na vlasti. Pa kako onda da ne šetam sa omladinom!

* Očekujete li da će pojedine opozicione stranke pokušati da preuzmu organizaciju protesta od studenata?

– Protest niko ne može da preuzme, a bilo bi odlično da se stranke i formalno priključe protestu. Samo političke stranje mogu osigurati borbu za institucije. Vučiću odgovara pretpolitičko društvo u kome mi danas živimo. A to je da su stranke naružene i obesmišljene, a iz tog „kaljavog mora“ uzdiže se njegova svetla figura „prosvećenog apsolutiste“.

* Verujete li Vučiću kada kaže da su protesti proizvod zdrave demokratije i kada poručuje da dok oni šetaju njemu raste rejting?

– Vučića protesti nerviraju i to se vidi. On se jedva suzdržava da nas sve direktno ne izvređa. Za to su zaduženi njegovi poznati „čauši“, ministri, poslanici, analitičari. Već prvog dana ubačena je grupa koja je cepala platno ispred Skupštine na kome su slike nestalih i ubijenih sa KiM. Ali to im nije prošlo. Lako je moguće da se izazovu incidenti i fingiraju napadi na koje će vlast „morati da reaguje“. AV „preti“ razrešenjem putem izbora. Ako opozicija pristane na vanredne izbore pod ovakvim nepravednim uslovima, preporučila se za konačnu propast, i opozicije, ali i Srbije koja će otklizati u jednopartijsku diktaturu.

* Nije li nedemokratski da se pobedniku izbora ne čestita pobeda?

– Kako da na pobedi čestitate nekom ko je krao, potkupio sudije, vezao vam ruke i noge, pa se s vama upustio u borbu i pobedio! Začuđena sam onima koji su mu čestitali!

Loš predsednik

* Kakav će Vučić biti predsednik?

– Vučić će biti predsednik članova i simpatizera SNS, a nikako svih građana. To se videlo jasno kroz njegovo delovanje kao predsednika Vlade, a i danas kroz brojne estradne nastupe on se ne drži državnički kao predsednik svih građana, već kao ostrašćeni lider opozicije u permanentnoj kampanji. Pored toga i njegova spoljnopolitička aktivnost kroz susrete sa ljudima tipa Mekejna, koji je NATO jastreb, uz istovremeno opsenarstvo o dolasku ruskih migova, više liči na glavinjanje nego na balansiranu politiku. Dakle, biće baš loš predsednik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari