Raste nepoverenje između Vučića i Đukanovića 1Foto: EPA/TIM BRAKEMEIER

Po mnogo čemu moglo bi se reći da Milo Đukanović i Aleksandar Vučić dele sličan pogled politiku, ali u jednom se dramatično razlikuju. Đukanović je zacrtao pravac kojim bi Crna Gora trebalo da ide i od toga ne odustaje, praktično, od 1995. godine.

Naslagu po naslagu razlaže srpski nacionalizam koji doživljava kao permanentnu pretnju, kako po svoju vlast, tako i za same granice Crne Gore – komentariše za Danas Miloš Teodorović, glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu Radija Slobodna Evropa, vest koja je došla iz crnogorskih medija da je poziv za sastanak predsednika Crne Gore i Srbije, Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića, trajno otvoren, pozivajući se na saopštenje iz Đukanovićevog kabineta, uz poruku crnogorskog šefa države da se u međuvremenu „treba čuvati teških reči“.

„Tokom više susreta u poslednjih godinu dana predsednik Vučić i ja razgovarali smo o posetama na najvišem nivou. Najtačnije bi se moglo reći da je poziv obe strane permanentno otvoren“, saopštio je predsednik Crne Gore.

Đukanović je, kako prenosi portal RTCG, naveo da će zajedno proceniti kada je optimalan trenutak za njegovu posetu Beogradu ili Vučićevu posetu Podgorici.

„To će biti prilika da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima, u najboljem interesu naših država i naroda, a dotle mislim da se treba čuvati od teških reči“, kazao je Đukanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je ranije da je spreman da ugosti crnogorskog predsednika Mila Đukanovića kako bi razgovarali, „umesto da se stvaraju problemi i tenzije“, podseća RTCG.

Kao posledica toga, razlaganje naslage po naslage srpskog nacionalizma, koji doživljava kao permanentnu pretnju, kako po svoju vlast, tako i za same granice Crne Gore, nastavlja sagovornik Danasa, Miloš Teodorović, Milo Đukanović je podstakao crnogorski nacionalizam, koji je, za sada, prema njegovom mišljenju, prevashodno motivaciona snaga za dostizanje glavnog cilja – ulazak Crne Gore u EU.

– Na drugoj strani, sklon kalkulisanju po svim pitanjima, osim po pitanju neprikosnovenosti sopstvene vlasti, Vučić nema prioritete. Posebno kalkulantski se odnosi prema onima koje Crna Gora vidi kao pretnju – prema Rusiji izvan regiona i nacionalistima u samom regionu. Sve to zajedno, dovelo je do toga da trenutno komuniciraju preko saopštenja, te da zabavljaju javnost raspravom da li će ili neće se sastati. Jasno je da je nepoverenje sve dublje, te da jedan drugog sve manje prepoznaju kao saveznike – zaključuje Miloš Teodorović.

Prema mišljenju Žarka Koraća, samostalnog poslanika u Skupštini Srbije, izjava Mila Đukanovića o otvorenim vratima za uzajamne posete sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, sasvim je očekivan stav.

– Ostavlja prostor za politički razgovor. Odnosi dve države su već duže zaleđeni da ne kažem nešto gore. Članovi Vlade Srbije: Aleksandar Vulin i Nenad Popović, pre svega, izneli su niz teških uvreda na račun Mila Đukanovića i politike DPS. Kao i tabloidi u Srbiji – napominje Korać za naš list.

On dodaje da Đukanović ovim pokazuje da ne želi dalje zaoštravanje odnosa, i, kako ističe, zanimljivo, pokazuje da je odgovornost za nedostatak političkih odnosa, pre svega, na Vučiću.

– Otvoren poziv to uvek znači – zaključuje Žarko Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari