Reakcija požeške vlasti: Samo „izabrani“ imaju pravo da sude 1

Lokalna samouprava i njeni predstavnici omogućavaju svim građanima Požege i, kao i do sada, garantuju potpunu slobodu govora i javnog izražavanja mišljenja.

Činjenica da grupa građana protestuje i u svojim govorima javno iznosi mišljenja i stavove, ide u prilog tome da je sloboda govora i javnog izjašnjavanja mišljenja u Požegi potpuna i ničim ograničena“.

To je navedeno u saopštenju iz kabineta Milana Božića (SNS), predsednika opštine Požega, a povodom izajava učesnika protesta, koji zahtevaju ostavke čelnika lokalne vlasti, koja je odlučila da za 12 miliona dinara kupi parcelu i nelegalni objekat, čiji je suvlasnik suprug Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO Požega. Iako su vlasnici tih nekretnina, nakon pritiska javnosti, odustali od prodaje, lokalna vlast, koju predvodi SNS, nije ukinula spornu odluku, što je jedan od glavnih zahteva protesta.

Iako iz kabineta tvrde da je „sloboda govora i javnog izjašnjavanja mišljenja u Požegi potpuna i ničim ograničena“, predsednik opštine Milan Božić (SNS), koji je sklon uvredama neistomišljenika, pre neki dan je podneo privatnu krivičnu tužbu za uvredu protiv Aleksandra Divovića, zbog njegovog govora na protestu 11.februara. Na poslednjem protestu, održanom u ponedeljak, okupljeni su zatražili da se poštuje pravo građana na slobodu govora i, u znak podrške, javno ponovili inkriminisane delove Divovićevog govora, uz poruku „Divović je jedan od nas, svi smo mi Divović“.

Uz navode da „pojedina lica u svojim obraćanjima vređaju i omalovažavaju ličnost i dostojanstvo neistomišljenika – predsednika opštine, predsednicu skupštine i ostale koji vrše funkcije na koju su izabrani voljom građana“, u kabinetskom saopštenju se ističe da pojedini govornici na protestu „predstavnike lokalne samouprave nazivaju polupismenom, štetočinskom, parapolitičkom kamarilom, a predsednika opštine pohlepnom, arogantnom, nekulturnom i opskurnom figurom koji je, pre dolaska na vlast, stekao reputaciju doktora Mengelea požeške šinterske službe“.

– Ta lica nisu izabrani predstavnici naroda, niti su se svojim radom i zalaganjem istakli u predhodnom periodu da bi im, eventualno, bilo dato pravo da o drugome sude, prosuđuju i daju moralne i vrednosne sudove. Oni nisu izašli na izbore da provere koliko birača bi im ukazalo poverenje, a ipak sebe nazivaju predstavnicima većine i svoja mišljenja nazivaju mišljenjem većine“, piše u saopšenju.

– Predsednik Milan Božić je običan čovek iz naroda, koga je birao narod i koji je sve sa čim raspolaže stekao isključivo svojim ličnim radom, baš kao i jedan prosečan birač koji je za njega glasao, konstatuje se u saopštenju i dodaje da je „predsednik opštine pozvao građane da se radom i zalaganjem, a ne protestovanjem, zajedno sa sugrađanima i predstavnicima u lokalnoj samoupravi, istaknu i doprinesu razvoju opštine i lokalne zajednice“.

Uz ocene da je dolaskom na vlast predsednik opštine „napokon prekinuo pljačkanje opštinskog i republičkog budžeta od strane prethodne opštinske vlasti“, navedeno je da je „usledila reakcija interesnih grupa, vređanja i pretnje kako neposredno, tako i sa društvenih mreža i lažnih profila, od strane lica koja su u prošlosti osuđivana za razna krivična dela na zatvorske kazne u dužem trajanju sve u cilju protivzakonite smene predstavnika koji su izabrani voljom građana Požege“.

– Potpomognuti opozicionim časopisima“, dodaje se između ostalog, „Požega se prikazuje kao mesto pod okupacijom gde su zabranjena osnovna ljudska prava i slobode građana, a protestanti sebe vide kao nekakve oslobodioce u Drugom svetskom ratu. Interesantno je da ti mediji ne dozvoljavaju da se na prozivke i etiketiranja odgovori ili iznese suprotno mišljenje“.

Postupak Agencije za borbu protiv korupcije

Pred Agencijom za borbu protiv korupcije u toku je postupak prethodne provere da li je funkcioner u konkretnoj situaciji povredio odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Agencija će nakon prijema traženih informacija odlučiti da li u konkretnom slučaju postoje uslovi za pokretanje postupka protiv funkcionera“, navedeno je u odgovoru koji je Agencija dostavila Danasu, a na pitanje da li je pokrenula postupak provere o tome da li su čelnci požeške vlasti i odbornici SO Požega omogućili sukob interesa i trgovinu uticajem glasanjem za predlog odluke da Opština kupi plac i nelegalni objekat, čiji su vlasnici dever i muž Zorice Mitrović, predsednice SO Požega.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari