Rezolucija EP: Traže osudu retorike iz kampanje 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Evropski parlament razmatraće sutra Nacrt rezolucije o Srbiji, u kojem se pored „slučaja Savamale“, slobode medija, briselskog dijaloga, pominju i nedavno održani predsednički izbori.

Iako je praksa da se dokument, čiji autor je izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister, usvaja sredinom marta, ovoga puta proces je odložen upravo zbog „izbornog ciklusa“.

Rok za predaju dodatnih amandmana bio je 7. jun, a u tim amandmanima se, kako navodi portal European Western Balkans, između ostalog, traži da se u dokument doda „oštra osuda retorike koja je korišćena tokom predsedničke kampanje od strane vladinih zvaničnika i provladinih medija, a koja je bila usmerena protiv drugih predsedničkih kandidata“.

„Takođe se dodaje i to da je medijska zastupljenost tokom predizborne kampanje bila nejednaka, i da su političari opozicije bili uskraćeni za javne debate. U amandmanu se navodi i poziv vlastima da na odgovarajući način istraže tvrdnje koje se tiču raznih vrsta nepravilnosti, nasilja i zastrašivanja tokom izbora“, ističe ovaj portal.

Što se „slučaja Savamala“ tiče, u novom amandmanu zatraženo je da se postojeći tekst „pojača“ zabrinutostima što za godinu dana nije ostvaren nikakav napredak u istrazi o rušenju objekata, kao i da se apeluje na brzo rešenje događaja i na punu saradnju sa pravosudnim organima kako bi se počinioci priveli pravdi. Takođe se pozivaju vlasti da se uzdrže od optužbi, pritisaka i napada usmerenih na članove Inicijative ‘Ne da(vi)mo Beograd“, navodi European Western Balkans.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari