Rezolucija za oslobađanje Tačija 1

Skupština Kosova usvojila je danas rezoluciju kojom traži hitno oslobađanje direktora regionalne policije za jug Mitrovice Nehata Tačija, koga su srpske vlasti uhapsile 29. septembra na graničnom prelazu Končulj pod optužbom za terorizam.

Pred poslanicima su se našle dve rezolucije koje zahtevaju oslobađanje Tačija, ali i prekid dijaloga sa Srbijom dok do toga ne dođe. Tu rezoluciju podržale su opozicione partije, ali ona nije prošla, preneo je Raadio Slobodna Evropa.

Usvojena rezolucija poslanika Armenda Zemaja iz Demokratskog saveza kosova, zahteva od EU, posrednika i garanta dijaloga Kosova i Srbije, da putem svojih mehanizama utiče na Vladu Srbije da se Tači nađe na slobodi.

Takođe, Vlada Kosova će „staviti do znanja“ EU da ovakvo delovanje Srbije rizikuje odnos dve zemlje i proces dijaloga, “što nas primorava na reciprocitet”.

Od Euleksa se traži da se izjasni o hapšenju Tačija, a od Interpola da Policija Kosova postane deo te organizacije i da se insistira na tome da se političke poternice Srbije uklone iz njihovog sistema.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je dan ranije da uslovljavanje dijaloga sa oslobođenjem Nehata Tačija nije u interesu Kosova, već je to u interesu pojedinaca u Srbiji koji su već inicirali ovo pitanje.

Dodao je da dijalog mora da se nastavi zbog mnogih nerešenih problema između dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari