RGZ: Pohvale od Ujedinjenih nacija za Srbiju 1Ujedinjene nacije Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Republički geodetski zavod (RGZ) objavio je danas da se Srbija našla na listi prvih 10 zemalja koje su počele implementaciju Integrisanog okvira za upravljanje geoprostornim podacima (IGIF) Ujedinjenih nacija i Svetske banke, a konferencija „Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi“ koju je RGZ organizovao prošlog septembra ocenjena je kao jedan od 15 globalno najvažnijih događaja u ovoj oblasti.

Pohvale RGZ, kako je navedeno, stigle su sa „Desete plenarne sednice ekspertske komisije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama – UNGGIM“.

U saopštenju je istaknuto da pohvale koje dolaze od Ujedinjenih nacija pokazuju da digitalizacija i reforme koje se sprovode u RGZ, uz podršku Svetske banke kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“, postižu rezultate koji se prepoznaju na najvišem svetskom nivou i usaglašeni su sa globalnim pravilima za katastarsko-kartografske sisteme 21. veka.

Na sednici UNGGIM razmatrani su i budući trendovi i okvir Ujedinjenih nacija za efikasnu zemljišnu administraciju.

Odlučeno je da se formira „Globalni centar izvrsnosti za geodetski referentni okvir“, a uspostavljena je i jača saradnja sa grupom stručnjaka Ujedinjenih nacija za geografska imena.

Velika pažnja posvećena je integraciji geoprostornih, statističkih i drugih informacija, kao i primeni geoprostornih informacija u efikasnom upravljanju zemljištem i kriznim situacijama.

Zaključci i smernice će biti primenjeni u okviru aktivnosti Srbije na izradi Registra rizika, eProstora i drugih važnih projekata, naveli su iz RGZ.

Iz RGZ podsećaju da je ekspertska komisija Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama osnovana kako bi obezbedila forum za koordinaciju i dijalog među državama članicama UN, kao i sa relevantnim međunarodnim organizacijama u vezi sa pitanjima koja se odnose na upravljanje geoprostornim informacijama.

Cilj ekspertske komisije je da promoviše i jača koordinaciju i koherentnost globalnog upravljanja geoprostornim informacijama, postavlja norme, radi na razvoju kapaciteta i kodeksa globalne prakse, kao i na poboljšanju interoperabilnosti geoprostornih podataka i usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari