Ristić: Briselski pregovori su farsa 1Foto: Medija centar

Briselski pregovori su neskrivena farsa, svakim odlaskom predstavnika naše države na njih Srbija je po korak dalje od Kosova i Metohije, izjavio je FoNetu poslanik u Skupštini Srbije Slaviša Ristić, protiveći se predstojećem susretu u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Uveren sam da ovakav nastavak razgovora može samo dovesti do priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije, rekao je Ristić, nekadašnji predsednik opštine Zubin potok, koji je u poslaničkoj grupi Nova Srbija – Pokret za spas Srbije.

On je novinaru FoNeta Nikoli Todoroviću, u okviru serijala Kosinus, rekao da bi razgovor o Kosovu trebalo zatražiti tamo „gde mu je i mesto, u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija“.

Ristić smatra da se prema kosovskom problemu treba odnositi kao prema nekoj vrsti zamrznutog konfikta, „umesto da se seče preko kolena“, što bi u ovom trenutku „sasvim sigurno značilo odvajanje Kosova od Srbije i stvaranje Velike Albanije“.

Na pitanje o kompromisu, on ukazuje da ga nema jer „druga strana i njeni pomagači zahtevaju da se Srbija odrekne dela svoje teritorije“.

Kompromisi mogu da se prave u onom delu koji se odnosi na život ljudi na prostoru Kosova i Metohije, ali se ne mogu praviti u pogledu teritorije, objašnjava Ristić.

Prema njegovom stavu, kompromis ne može biti ni Zajednica srpskih opština, jer je to „bacanje prašine u oči narodu“, pošto bi, čak i da se formira, to bila „institucija takozvanog nezavisnog Kosova“.

Upitan o eventualnoj međunarodnoj konferenciji radi rešavanja kosovskog pitanja, na kojoj bi učestvovale velike sile, Ristić je odgovorio da ta ili neka druga vrsta razgovora „neće škoditi“, ali samo ako onaj ko je organizuje ne odredi unapred njen cilj i rezultat.

On je uveren da je Amerika do sada odlučivala praktično o svemu, jer je unapred bilo utvrđeno šta je konačno rešenje, a onda su sagovornici tokođe pregovarali.

Prema Ristićevom stavu, preduslov za takvu međunarodnu konferenciji morao bi da bude zahtev Prištini i međunarodnoj zajednici da se omogući povratak Srba na Kosovo.

Ristić ukazuje da Srbija ne sme da pristane na stolicu za Kosovo u UN ni u slučaju da se postigne međunarodno garantovani dogovor o kosovskom problemu.

Apsolutno ne, bez obzira na vrstu međunarodih garancija koje bi dobila. One praktično ne bi ništa značile u bilo kojem smislu ako bi Kosovo imalo stolicu u UN, tvrdi Ristić.

Na pitanje da li bi graрani trebalo na referendumu da se izjasne o rešenju kosovskog problema, Ristić podseća da Ustav ne dopušta odricanje od dela teritorije.

Ustav ne dopušta mogućnost da se građani, pojedinac ili neka grupacija, opredeljuju da li će odustati od dela svoje teritorije, precizira Ristić.

On odbacuje mišljenja da je Kosovo mit kojeg se treba odreći radi bolje budućnosti i evropske perspektive.

Za mene je Kosovo stvarnost, a ne mit, za mene je Kosovo život. Tamo živim sa svojom porodicom, tamo su živeli moji preci i tamo su njihovi grobovi, naglasio je Ristić.

Zato za njega život van Kosova ne bi bio život, već prinudno stanovanje, ma gde se nalazio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari