RSE: Poslanici EP upozorili na posledice kineskih projekata u Srbiji 1Evropski parlament Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Dvadeset šest poslanika Evropskog parlamenta upozorilo je u pismu evropskom komesaru za susedstvo i pregovore o proširenju Oliveru Varhejiju na „sve veći kineski uticaj u Srbiji i predstojeću štetu po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji“.

Oni su pozvali Varhejija da podseti Vladu Srbije da se pridržava svog nacionalnog zakonodavstva, kao i pravila Evropske unije, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Dešavanja iz prethodnih godina bila su alarmantna u pogledu kineskih investicija teške industrije u i oko Smedereva, Bora i Kostolca“, navedeno je u pismu u koje je RSE imao uvid.

Nekadašnji Rudarsko topioničarski basen Bor, jedini proizvođač bakra i plemenitih metala u Srbiji, preuzela je krajem decembra 2018. kineska kompanija Ziđin Majning.

Deo imovine Železare Smederevo kupio je 2016. godine tadašnji kineski Hestil, današnja HBIS Grupa.

RSE: Poslanici EP upozorili na posledice kineskih projekata u Srbiji 2

Kina učestvuje i u rekonstrukciji termoelektrane Kostolac u Srbiji.

„Ekološka situacija se od kupovine drastično pogoršala, utičući na kolektivno zdravlje i dobrobit lokalnih zajednica. Uprkos trendovima porasta zagađenja iznad prihvatljivih nivoa, srpska Vlada nije naložila da se postrojenja zatvore ili da se situacija popravi“,  navodi se u pismu koje su inicirali slovačka evroposlanica Mirjam Leksman iz Evropske narodne partije i nemački evroposlanik Zelenih, Rajnhard Bitikofer.

Navedeno je da je „zabrinjavajući trend“ nastavljen i u slučaju kineske fabrike guma Šandong Linglong u Zrenjaninu i da su navedene investicije proglašene projektima od nacionalnog značaja.

Evroparlamentarci su naveli da takva privilegija postavlja kineskog investitora iznad zakona kojih većina drugih investitora mora da se pridržava i dodali da je do sada podneto više od dvadeset tužbi kojima se ukazuje na nepravilnosti ovog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari