Od proglašenja nezavisnosti Kosova politički život Srba sveden na minimum 1Priština Foto: Pixabay/LNLNLN

Pojedini opozicioni i bivši politički predstavnici Srba sa Kosova smatraju da je politički razvoj srpske zajednice, od proglašenja nezavisnoti Kosova, sveden na minimum, jer im je onemogućeno samostalno delovanje, piše RTK.

Ocenjuju i da je propuštena dobra prilika za političkim ujedinjenjem koje bi, prema njihovom mišljenju, poboljšao položaj Srba na Kosovu.

Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović ocenuje za Radio Kosovo 2 da se ništa značajno nije desilo u proteklih 12 godina kada je u pitanju politički razvoj Srba.

Kako kaže, bilo je nekoliko partija koje su svojim samostalnim i aktivnim delovanjem obeležile period od proglašenja nezavinsoti Kosova, ali se nije mnogo toga uradilo za srpsku zajednicu.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova politički život Srba sveden na minimum 2
Foto: Medija centar

Prema njegovom mišljenju Priština i Beograd kreiraju neformalnu politiku, koja onemogućava Srbima na Kosovu da samostalno deluju i izadju iz okvira dijaloga Kosova i Srbije.

Jablanović kaže da trenutno na Kosovu ne postoji ni jedna prava politička partija kosovskih Srba i konstantuje da Srbi ne učestvuju u političkom životu, jer Beograd sprovodi svoju politiku preko “Srpske liste”.

Jablanović napominje da bi Srbi trebali da imaju autentične stranke kako bi samostalno donosili odluke u interesu Srba sa Kosova a ne u interesu Beograda.

On smatra da politički predstavnici Srba sa Kosova nisu mogli puno da urade za svoju zajednicu u proteklih 12 godina, jer njihova budućnost zavisi od medjunarodnog sporazuma izmedju Kosova i Srbije.

“U tom periodu, dok tog dogovora nema, zloupotrebljavaju se Srbi na Kosovu, koriste se kao potkusurivanje. Srbe na Kosovu ni u jdnom trenutku niko nije pitao šta je njihov interes, kako bi taj sporazum izmedju Kosova i Srbije u budućnosti trebao da izgleda jer će nakon toga Srbi i dalje ostati da žive na Kosovu. Srbija je ta koja planira tim sporazumom da se povuče na jedan dostojanstven način, da prikažu javnosti da su se povukli dostojanstveno, da su za Srbe na Kosovu ostavrili nešto. A to šta će biti ostavreno za Srbe na Kosovu, Srbima neće značiti ništa jer oni to neće moći da upotrebe niti da iskoriste u političkom smislu”, smatra Jablanović.

On ocenjuje da su Srbi na Kosovu u jednom trenutku propustili dobru priliku da se politički ujedine.

“Bilo je teško objasniti običnim ljudima da se moramo ujediniti kako bi se oduprli pogrešnoj politici koja nam dolazi iz Beograda”, kaže on.

I bivši potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić smatra da na Kosovu trenutno ne postoje pravi politički predstavnici Srba zahvaljujući “Srpskoj listi” koja je odlučila da politički subjektivitet prebaci na Beograd.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova politički život Srba sveden na minimum 3
Foto: Medija centar

“Dakle, politički predstavnici Srba na Kosovu ne odlučuju ni o čemu već to u njihovo ime radi Beograd. To je njihova odluka i na to treba tako i gledati. U jednom trenutku je postojala šansa da Srbi posatnu politički faktor na Kosovu, medjutim dolaskom SNS-a na vlast u Beogradu ta se mogućnost izgubila i mi sada imamo ljude koji slušaju naredjenja iz Beograda. Mislim da je to loše jer se iz Beograda situacija na Kosovu vidi potpuno drugačije ”, kaže Miletić za Radio Kosovo 2.

Takodje, bivša poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković smatra da više ne postoji politički život i scena Srba na Kosovu. Trajković dodaje da se politika vodi iz Beograda i da su sve političke opcije koje su se tome usprotivile ugašene.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova politički život Srba sveden na minimum 4
Rada Trajković Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

“Na sva tri nivoa vlasti u Prištini se nalaze prestavnici Srpske liste, oni čiji je poslodavac Srbija i oni čiji je poslodavac Kosovo kontroliše Srpska lista. To suštinski više ništa ne funkcioniše”, navodi Trajković.

Ona smatra da je za srpsku zajednicu na Kosovu najviše uradjeno kada je postojalo Srpsko nacionalno veće, odmah nakon sukoba na Kosovu a koje je, kako kaže radilo na stabilizaciji Srba i sprečavanju odlaska.

Predstavnici “Srpske liste” nisu bili dostupni za izjavu na ovu temu.

Dvanaest godina kasnije, šta se promenilo na Kosovu od proglašenja nezavisnosti?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari