Rujević: O činjenicama se izveštava i kada se političarima ne dopadnu 1Foto: www.danas.rs

Najvažnije je da je sud u Bonu potvrdio da se o činjenicama od javnog interesa sme izveštavati i onda kada se to ne dopada političarima.

Sud je rekao da pisanje o dugu gospodina Radulovića – na osnovu neoborivog dokumenta američke poreske službe koji je javno dostupan – ne predstavlja nikakvu povredu njegovih prava. Političari, dakle, moraju da se pomire sa tim da novinari rade svoj posao – tako kaže sud u jednoj uređenoj zemlji. Naravno, gospodin Radulović ima i pravo žalbe, kaže za Danas Nemanja Rujević, novinar Dojče velea, odgovarajući na pitanje da li smatra da novinari mogu da „odbrane“ svoj posao jedino poštenim pristupom prema činjenicama.

Upitan da li u tužbi koju je protiv njega podneo Saša Radulović, poslanik i lider Dosta je bilo, vidi „samo građanina koji je oštećen“ ili pak političara koji nastoji da se pozicionira, Rujević odgovara:

– Svako ima pravo da tuži medij kada misli da je oštećen. Prateća kampanja protiv DW i mene je nešto drugo – proglašavani smo za falsifikatore i „naprednjačke novinare“ da bi na kraju, i u samoj tužbi, gospodin Radulović priznao da je dokument koji smo objavili autentičan, kaže Rujević.

Zemaljski sud u Bonu odbacio je tužbu predsednika pokreta „Dosta je bilo“ Saše Radulovića protiv Dojče velea. Pišući o poreskom dugu ovog političara u SAD, DW je, prema viđenju suda, izveštavao o „istinitim činjenicama“. Radulović je zahtevao da DW povuče tvrdnje iz teksta kao i da mu isplati odštetu jer je smatrao da je izveštaj naše kuće neistinit. Američki poreznici su, tvrdilo se u tužbi, koristili pogrešne vrednosti pri izračunavanju poreskog duga. Sud je to video sasvim drukčije, prenosi Dojče vele. Tužba je odbačena u svim tačkama jer, kako je navedeno u obrazloženju, izveštavanje DW „ni po jednom osnovu ne predstavlja protivzakoniti upliv u opšta prava ličnosti tužitelja“.

DW je, prema viđenju Suda, izveštavao o „istinitim činjenicama“. „S obzirom na eksponiranu poziciju tužitelja u javnosti kao poznatog političara i takmaca za visoke državne funkcije u Srbiji, interes javnosti da bude informisana preteže nad zaštitom ličnosti tužitelja“, naveo je sud.

Na ovu presudu koja je doneta 6. novembra Radulović u roku od mesec dana ima pravo žalbe Višem zemaljskom sudu u Kelnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari