Rusi koriste priliku da dezinformišu i utiču na stanovništvo 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Svedočenje zapovednika američke komande za Evropu i glavnokomandujućeg NATO snaga u Evropi generala Kertisa Skaparotija pred američkim Senatom, 8. marta, u vezi sa uticajem Rusije na Srbiju i Republiku Srpsku…

… predstavljeno je u većini ovdašnjih medija na neistinit način. Ističući da je Skaparoti rekao da su “Srbija i srpski narod najveći problem u regionu”, mediji su tu izjavu uglavnom dovodili u kontekst najave posete Vesa Mičela, pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i njegove navodno “nepristojne ponude” za rešenje kosovskog problema koju donosi sa sobom. Međutim, ne samo da su se spekulacije o nekakvoj konkretnoj “nepristojnoj ponudi” ispostavile kao netačne, već su i reči zapovednika američke komande za Evropu i glavnokomandujućeg NATO snaga u Evropi pogrešno prenesene.

Naime, general Kertis Skaparoti je odgovarajući na pitanja senatora govorio o Srbiji i Srbima kao podložnim ruskim uticajima, naznačavajući istorijski kontekst, odnosno naklonost i vezu u uzajamnim odnosima, što su mediji u Srbiji predstavili kao “napad na Srbe”, kontekstujući ceo slučaj netrpeljivošću Amerikanaca prema Srbima u načelu. Skaparoti je istakao da se taj ruski uticaj oslanja na lažno informisanje, odnosno dezinformisanje građana srpske nacionalnosti, što, kako je rekao, ima dalje negativne posledice, kada je reč o odnosu Srbije prema Kosovu i BiH.

Uvidom u transkript svedočenja zapovednika američke komande za Evropu i glavnokomandujućeg NATO snaga pred američkim Senatom, odnosno deo odgovora na koji su mediji bacili fokus predstavljajući ga “napad na Srbe”, može se zaključiti suprotno.

U nastavku sledi sporni deo govora generala Kertisa Skaparotija.

Senator Tom Koton: Želeo bih da nastavim razgovor o Balkanu koji ste započeli sa senatorom Šahinom. Mnogi imaju tendenciju da se fokusiraju na Baltik, jer tu se radi isključivo o NATO zemljama. Moje je mišljenje da te zemlje NATO status čini nešto stabilnijim, u smislu pretnje koju Rusija predstavlja, u poređenju sa Balkanom gde imamo brojne zemlje koje ne pripadaju NATO savezu. Da li biste mogli da nam kažete više oko toga koje zemlje na Balkanu predstavljaju razlog za zabrinutost za vas, u smislu ruskog mešanja?

Skaparoti: Mislim, Srbija pre svih. Postoji – postoji veza…

Koton: Mislite baš Srbija ili Republika…

Skaparoti: Srbija.

Koton: Srpska?

Skaparoti: Rekao bih da je to Srbija kao nacija, ali i srpski narod, u okvirima Balkana. Tu postoji neka istorijska veza, naklonost. Zbog toga tu vladaju bolje prilike za ruski uticaj. Oni (Rusi) i koriste tu priliku, u smislu dezinformisanja i uticanja na stanovništvo – što daje negativan efekat, u nekim slučajevima, recimo kada je Srbija u pitanju, u odnosu na Kosovo, ili kada je reč o tripartitnoj vladi u BiH. To me brine, a video sam da je toga bilo sve više i više, u poslednjih godinu ili godinu i po dana, kako radim na ovom poslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari