"Ruski špijun" smanjuje štetu od "Krušika" 1Foto: youtube.com

Na osnovu do sada dostupnih informacija, aktuelna špijunska afera deluje kao pokušaj saniranja štete po vlast koja je nastala zbog „afere Krušik“ – poručuje za Danas izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Predrag Petrović, koji komentariše snimak na kojem se vidi kako ruski agent predaje kesu navodno srpskom oficiru.

On podseća da je SNS došla na vlast na priči o borbi protiv korupcije i kriminala, te jačanju sektora bezbednosti, da bi svetlost dana ugledala afera koja pokazuje zapravo suprotno.

– Imate aferu koja pokazuje da vlast koristi državne institucije i državne resurse da bi nanela štetu samoj državi pa i sektoru bezbednosti. Ne radi se o tome da je neko poslovao po povoljnijim uslovima, već je reč o tome da je Krušik bio u minusu u tom poslovanju. To je jedna zastrašujuća informacija koja može da dopre i do samih glasača SNS-a, što ih brine – objašnjava Petrović.

On, međutim, ukazuje da takva situacija brine i Zapad koji je, prema njegovoj oceni, dosta toga istrpeo. Petrović ukazuje da veliki broj demokratski orijentisanih građana koji žele da vide Srbiju u Evropskoj uniji, stalno govori o tome kako Zapad žmuri i na jedno i na drugo oko Aleksandru Vučiću zbog famoznog rešavanja istorijskog pitanja Kosova, koje se odužilo.

– Moguće je da se radi o zataškavanju afere „Krušik“ kao i komuniciranju prema Zapadu u maniru „eto, ja sam jedina brana od ruskog uticaja“. Afera „ruski špijun“ u suštini je mala u odnosu na moguće buduće političke dobiti – navodi Petrović.

Naravno, nastavlja Petrović, postoji i interna dimenzija i dinamika u okviru Srpske napredne stranke, kao i animoziteti. S tim u vezi, on pominje eventualno uverenje Aleksandra Vučića da bi Nebojša Stefanović mogao da ga ugrozi na neki način.

– Znamo da je Vučić sklon takvom načinu vladanja i obračuna sa svojim najbližim saradnicima. Setimo se kako je prošao Tomislav Nikolić. Ima tu nekoliko dimenzija o kojima mi za sada možemo da spekulišemo, ali mislim da su one mnogo relevantnije od nekakvog vrbovanja agenata od strane ruske službe. To je posao svih službi bezbednosti, pa i naših – ukazuje Petrović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković poručuje da kada su u pitanju ovakvi slučajevi, može da se spekuliše o bilo čemu, ali da to ništa ne znači. Prema njegovom viđenju, suština je u sprovođenju ozbiljne istrage kako bi se ustanovile dve osnovne činjenice.

– Prva je ko je taj čovek i o čemu se radilo, jer zaista treba razjasniti da li je reč o špijunaži, korupciji ili nekom poslovnom odnosu. Druga stvar je ko to u Srbiji sme da špijunira i da snima. Mi ovde imamo jednu stvar koja je potpuno dokazana, a to je da je neka sila špijunirala i snimala i građanina Srbije i građanina Rusije. Što se tiče aktivnosti njih dvojice, mi ne znamo šta su oni radili. Ono što znamo je da je neko na teritoriji Srbije špijunirao, a mi treba da ustanovimo ko je to; da li je to strana služba, koja strana služba i da li je neko sa naše strane umešan – ističe Anđelković.

Zbog svega navedenog, on smatra da svaka priča koja je u domenu spekulacije ništa ne znači. Anđelković poručuje da su sada na potezu nadležni.

Podsetimo, Bezbednosno-informativna agencija potvrdila je RTS-u autentičnost snimka na kojem Georgij Kleban daje novac navodno srpskom agentu. BIA je potvrdila da je na snimku ruski obaveštajac.

Snimak na Jutjubu je objavljen 17. novembra i na njemu se vidi susret dvojice muškaraca na parkingu u Zemunu blizu Dunava. Na jednom od njih lice je blurovano kako bi mu se zaštitio identitet i za njega se tvrdi da je srpski zvaničnik, „agent, oficir“, a drugi koji mu daje novac je Georgij Kleban, potpukovnik ruske vojske koji je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu ove godine, prema podacima MSP Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari