S kojim i kakvim kandidatima će opozicija protiv Šapića i SNS na beogradske izbore 1Foto: BETA/ Gradska opština Novi Beograd; Foto: FoNet/ Aleksandar Barda; Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Opozicione partije ako i imaju nekog na umu koga bi kandidovale ili podržale za kandidata za gradonačelnika Beograda ne žele da to podele sa građanima, iako su sve u više ili manje intenzivnoj kampanji u glavnom gradu.

Predstavnici partija se juče ili nisu odazivali na pozive Danasa ili su govorili da je još rano za takvu odluku koja zavisi od mnogo faktora.

Poput toga da li će beogradski izbori biti odvojeni od predsedničkih i parlamentarnih i koje kolone opozicije će biti napravljene.

U svakom slučaju, kako sada stvari stoje, teško da će opozicija imati jednog zajedničkog kandidata za gradonačelnika Beograda.

S druge strane, vlast ovih dana javnosti baca mamac da bi Aleksandar Šapić, predsednik Srpskog patriotskog saveza i beogradske opštine Novi Beograd, mogao biti kandidat vladajuće SNS ili bar onaj kojeg bi naprednjaci posle izbora podržali i glasali za njega.

Šapić je naravno spreman na tu ulogu, smatrajući da bi svoj maksimoum mogao da da upravo na toj funkciji.

Na opozicionoj sceni se povodom toga tiho priča o dve stvari.

Ili da naprednjaci svoje članstvo i glasače na vreme pripremaju za Šapića, koji ne potiče iz SNS, opipavajući puls.

Ili je ovo, prema spekulacijama među opozicionarima, naprednjački trik i bacanje koske koju je zagrizao i sam Šapić.

Što dalje implicira da bi naprednjaci na kraju mogli da kandiduju sasvim nekog drugog, uz maksimalno korišćenje Šapićeve popularnosti u glavnom gradu.

Dok razmišljaju o Šapiću, o svom kandidatu u opoziciji nisu spremni da govore i otvore karte.

Prva grupa stranaka koja je izašla sa zasad mogućim imenom kandidata je Inicijativa Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Građanski demokratski forum.

To je za njih Dobrica Veselinovića iz Ne davimo Beograd.

U Stranci slobode i pravde Dragana Đilasa ne žele da govore na ovu temu niti da komentarišu pisanje tabloida da bi njihova kandidatkinja za gradonačelnicu glavnog grada mogla da bude potpredsednica Marinika Tepić.

Svoj stav o Šapiću SSP je izložio u jučerašnjem saopštenju u kojem razotkriva da će opštinsko Veće Novog Beograda biti uvećano za dva člana, vatrepolistu bez radnog iskustva u lokalnoj upravi i penzionerku koja zbog korone ne može da dolazi na posao, što će građane Novog Beograda koštati pet miliona dinara godišnje.

„Na ovaj način Šapić pokazuje da u rekordnom roku prihvata sve političke manire svog koalicionog partnera, čime se svom novom najboljem prijatelju Aleksandru Vučiću preporučuje za naslednika Gorana Vesića“, navodi SSP.

Miloš Jovanović, predsednik DSS, koji je oformio udruženje Nacija i demokratija, za Danas kaže da je ova grupacija trenutno usmerena na predsedničke izbore.

– Poznato je da smo raspustili odbore po Srbiji pa i gradski odbor u Beogradu. Ponovo smo formirali tridesetak odbora u Srbiji a poslednje tri nedelje smo se usredsredili na Beograd i formiranje odbora, odnosno prioritet nam je jačanje organizacije. O kandidatu za gradonačelnika nismo razmišljali. Ako se dogodi da budu i parlamentarni izbori, onda to umnogome menja stvari. Onda su moguće i neke koalicije u okviru kojih će se dogovarati kandidati po vertikali – objašnjava on.

Na pitanje kakav bi kandidat trebalo da bude on odgovara – stručan i sa vizijom razvoja glavnog grada.

– Mora da bude neko ko prepoznaje probleme Beograda i koga bi Beograđani prepoznali kao nekog ko može da reši ne samo njihove probleme nego da razvija grad. Jednostavno figura sa težinom jer je Beograd država u državi i ima veliki budžet od skoro milijardu evra godišnje – opisuje Jovanović.

Za predsednika Dveri Boška Obradovića za odgovaranje na ovo pitanje je prerano, ali da su Dveri predstavile svoj program za glavni grad i pokrenule pripreme za gradske izbore kao i kampanju „Budimo solidarni – kupujmo domaće“.

– Aktivni smo svuda gde je Beograd ugrožen pod Vesićevom vlašću, od Vinče, preko Košutnjaka do Makiša. Naša Zelena akcija posebno je aktivna u Beogradu jer su ekološki problemi u prestonici ogromni. O načinu izlaska na izbore i kandidatu odlučivaće Predsedništvo kada izbori budu raspisani. Odluka će zavisiti od toga da li su istovremeno predsednički i vanredni parlamentarni izbori, kao i da li opozicija izlazi u jednoj dve ili više kolona – zaključuje Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari