SAD podržavaju dogovor Vučića i Tačija 1

Džordž Kent, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, izjavio je za Danas da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju srpskog i kosovskog predsednika – Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da dođu do dogovora.

– Mislim da ćemo nastaviti da podržavamo lidere Srbije i Kosova da postignu dogovor. Jako je važno da srpski i kosovski lideri zajedno prođu kroz sve teme – rekao je Kent u Skajp intervjuu grupi međunarodnih novinara koji su bili u poseti Misiji OEBS-a u Kijevu.

On je dodao da su principi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zasnovani na teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

– Vidimo da ima još nerešenih problema iz sukoba koji su posledica agresivnih akcija bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, ne samo protiv Kosova, već i protiv Bosne i Hercegovine – naglasio je Kent.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Kent je istakao da Rusija u ovom trenutku vodi takozvani hibridni rat, ali i rat dezinformacijama.

– Mnoge, pa i mene, situacija u Ukrajini, u smislu aktivnosti konflikta u Donbasu, podseća na ono što se dešavalo u Gruziji 2005. godine. Mislim da, u neku ruku, Rusija drži pojedine države u živom blatu, održavajući konstantnu nestabilnost i onemogućavajući im da same izaberu svoju budućnost. Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet i želimo da vidimo region koji napreduje i ima bezbedne veze sa susedima, što uključuje i dobre odnose s Rusijom i EU, ali i sa SAD oko regionalne stabilnosti, ekonomskog partnerstva i pomoći društvu tih zemalja da građanima pruži priliku za pristojan život – kazao je Kent.

Prema njegovim rečima, svih šest zemalja u ovom regionu (regionu Ukrajine – prim. aut.) nalaze se pred ekonomskim izazovima i njihovi građani su pred dilemom da li potražiti posao u Rusiji ili evropskim zemljama.

– Što se sukoba u Ukrajini tiče, ova zemlja je izložena hakerskim napadima i dezinformacijskom ratu i jedan od najvećih izazova je kako u Ukrajini obezbediti slobodu medija i istovremeno se zaštititi od dezinformacija. To su pitanja s kojima se u SAD bori – rekao je Kent.

Na pitanje o sankcijama Rusiji, Kent je rekao da su sankcije „jedan od instrumenata američke politike“ i da namera nisu samo sankcije već promena ruskog ponašanja i povratka ruskog delovanja u okvire poštovanja međunarodnog poretka.

– Pogledajte recimo situaciju u Donbasu i pravila igre. Uvek je dobro podsetiti da je Leonid Brežnjev potpisao sporazum iz Helsinkija 1975. godine, da je Gorbačov potpisao Parisku deklaraciju, zatim predsednik Jeljcin, koji je potpisao Budimpeštanski memorandum 1994. godine o teritorijalnom integritetu i suverenitetu ukrajinske teritorije. To očigledno nije bilo dovoljno predsedniku Putinu kada je izvršio invaziju i okupirao Krim i oteo ga od Ukrajine, a zatim se umešao i u situaciju u Donbasu. Dakle, učinio je sve da uništi poštovanje međunarodnih pravila i zakona i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, a povratak poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine podrazumeva da su i Krim i Donbas deo Ukrajine – zaključio je Kent.

O UN u Ukrajini

Stvar sa Ukrajinom je u tome što su ovaj veštački sukob započele ruske trupe koje su izvršile invaziju na Ukrajinu. Rešenje koje je ekspert Voker predlagao prošle godine, kada je počeo, bile su mirovne trupe Ujedinjenih nacija. Odgovor Rusije na to je bio da bi oni jedino mogli da štite posmatrače OEBS-a, a to nije mirovna misija. Ono što je potrebno je mirovna misija koja bi čuvala mir na celokupnoj teritoriji zone sukoba, istakao je DŽordž Kent i dodao da bi bilo jako dobro da mirovne trupe UN dođu u Ukrajinu i razdvoje dve strane i tako sačuvaju teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, „što su principi i dogovora iz Minska, koji su postigli predsednik Rusije Putin, nemačka kancelarka Merkel, predsednik Porošenko na sastancima septembra 2014. i februara 2015. godine“.

Ko je Džordž Kent

Džordž Kent je svojevremeno radio kao zamenik pomoćnika sekretara u Evropskom i Evroazijskom birou Stejt departmenta, zadužen za politiku prema Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Gruziji, Jermeniji i Azerbejdžanu. Pre toga je radio kao zamenik šefa misije SAD u Kijevu, Ukrajina (2015-2018). Tokom 2014/15. bio je koordinator Stejt departmenta za borbu protiv korupcije u evropskom odeljenju, a vodio je i Biro za borbu protiv droga i vladavinu prava (INL/EA). Od 1992. godine radio je u Varšavi, Kijevu, Taškentu i Bangkoku. Govori ukrajinski, ruski, tai, nemački, poljski i italijanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari