Sagovornici Danasa: Draškovići se odavno „prodali“ režimu 1Foto: Miroslav Dragojević

Ponovno imenovanje Danice Drašković, supruge lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, na funkciju u Odboru direktora Naftne kompanije Srbije (NIS) je potvrda da se SPO odavno „prodao“ Vučićevom režimu, smatraju sagovornici Danasa.

Danica Drašković imenovana je ponovo za članicu Odbora direktora NIS-a, nakon što je ovu funkciju obavljala od 2014. godine, a pre toga bila članica Upravnog odbora NIS-a od 2009. godine i nastaviće da prima platu za ovu funkciju koja iznosi 771.000 dinara, što je jedna od najvećih nadoknada među funkcionerima u Srbiji.

Da će Draškovićeva ostati u NIS-u, uprkos spekulacijama da aktuelna ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović želi da je smeni, deo javnosti zaključio je i kada je nedavno supruga lidera SPO dodelila nagradu Kseniji Vučić, bivšoj supruzi predsednika države Aleksandra Vučića.

Krajem prošlog meseca je, naime, nagrada „Dragiša Kašiković“ koju dodeljuje izdavačka kuća „Srpska reč“, na čijem čelu je Danica Drašković, otišla u ruke Ksenije Vučić, novinarke televizije Pink i bivše supruge predsednika Srbije, što su mnogi videli kao „otkupninu“ Draškovićeve za ostanak u NIS-u, o čemu je Danas pisao.

Odakle na Pinku „visoki standardi televizijskog dijaloga“?

Zbog svega ovoga, odluka da Skupština NIS AD za članove Odbora direktora te kompanije izabere i Danicu Drašković, među 11 imenovanih članova, nije iznenađenje za naše sagovornike sa političke scene.

Kako podseća Zoran Živković, osnivač Nove stranke i bivši premijer Srbije, Vuk Drašković i njegovi najbliži saradnici, bili su članovi Miloševićeve Vlade pre bombardovanja Srbije 1999. godine.

– SPO se odavno prodao, to nije nikakvo iznenađenje ali jeste bezobrazluk. Mogli su da postave u Odbor NIS-a nekoga ko se bar malo razume u bilo šta što ima veze sa naftnom industrijom. Ovo je jedna pokazna vežba kojom vučić kaže građanima Srbije: „ako si pored mene, možeš da budeš i potpuno nesposoban za neki posao ali ćeš biti na odlično plaćenom mestu“. Dana Drašković nije jedini primer, polovina ministara u Vladi su takvi, da ne pričamo o javnim preduzećima – ističe Živković.

On dodaje da bi ovakvi primeri trebalo da posluže opoziciji u Srbiji kao motiv za ujedinjenje i smenu aktuelne vlasti.

– To je još jedan od razloga da kolege iz opozicije zanemare svoje sujete i da napravimo zajedničku listu koja će sledeće godine da stavi tačku na ovaj primitivizam koji sprovode Vučić i njegova kamarila – pozvao je Žiković.

Vesna Pešić, bivša predsednika Građanskog saveza, podseća da je Draškovićevu upoznala 1991. godine te da je ona već tada bila u invlaidskoj penziji, o čemu je Pešić govorila još kao poslanica u Skupštini Srbije.

– To je jedna očigledna trgovina u pitanju. Njen muž, Vuk Drašković je kao propali političar pristupio Vučiću a onda su kao nagradu dobili da Danica Drašković bude u odboru NIS-a. Vuk će da priča kako on tobož rešava kosovsko pitanje i kako je veliki evropejac, a Danica je oduvek gledala da dobije neke funkcije – navela je Pešić.

Ona kaže i da funkcija Draškovićeve nije nikakva novost te da bi javnost više pažnje trebalo da posveti temama kao što je zlostavljanje u Petnici ili loš položaj dece u ustanovama socijalne zaštite.

Danica Drašković nije želela da komentariše za Danas negativne reakcije dela javnosti povodom njenog imenovanja u Odbor direktora NIS-a. Ona se javila na poziv novinarke Danasa ali u pola izgovorenog pitanja je prekinula vezu. Nije odgovarala na kasnije pozive i upućenu SMS poruku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari