Samardžić: U Briselskom dijalogu srpska strana se pokazala kao slab igrač 1Foto: FoNet/TV FoNet

Moguće je promeniti pat poziciju Srbije i Kosova, jer sastanak u Parizu organizuju predsednik Francuske i nemačka kancelarka, dve najjače ličnosti u Evropi. Zato mislim da će biti sastanka u Parizu, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić.

„Najgore bi bilo, a toga se bojim, da se napravi kompromis da Kosovo suspenduje carine, a da Srbija obeća da će potpisati sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji, a to je sporazum o priznanju Kosovu. Tu bi dali Vučiću mogućnost da manipuliše medijima da su carine uklonjene, ali da je sticajem okolnosti moralo da se ide dalje“.

On kaže da SAD mogu da izvrše pritisak da se ukinu takse, ali da je pitanje zašto do sada to nisu uradili. Kako kaže, Amerika može da prekine neku vrstu diplomatske podrške ili investicija i Kosovo bi se brzo našlo u unutrašnjem haosu i vođe bi morale da prekinu s tom politikom.

„Oni su to napravili da bi pokazivali svoju snagu, kalkulisali su da neće smanjiti takse baš zato što se svete Srbiji za neke mere, kao što je akcija za sprečavanje ulaska u Interpol, Unesko. Oni odgovaraju na poteze Srbije, a u stvari vuku svoje agresivne poteze. Ja mislim da je dobro što je došlo do prekida, jer da stvar nije stala mi bi već danas razgovarali o sporazumu i Srbija bi kapitulirala, ovako smo dobili vreme“.

Samardžić navodi da je Srbija je slabo prošla kada je u pitanju Briselski sporazum i pita se šta Vučić da očekuje od druge strane, ako Srbija nije dobila ništa, a dala je sve.

„Sve obaveze iz sporazuma je ispunila, a nije dobila ništa. Ne prekinuti razgovore kad nema dobitka je jedno hazardersko ponašanje. Naša strana se pokazala kao slab igrač, koji bi da da sve. A u unutrašnjim odnosima je čvrst igrač koji ne daje opoziciji pristup medijima, a ovamo pokazuje slabost. Epilog je loš, dato je sve a nije dobijeno ništa. Vučić će tražiti nešto da dobije da ubeđuje javnost da je to dovoljno“.

Na pitanje šta bi buila alternativa dijalogu, Samardžić je rekao da bi trebalo pitanja otvoriti na drugačiji način.

„Imamo problem EU, obazloženje svih vlada je da ostanemo na putu ka EU, a da za to žrtvujemo i Kosovo, a to je Poglavlje 35. U svim izveštajima se kaže da je potpisivanje dokumenta prioritet. U jednoj fazi pregovora će Srbija i Kosovo potpisati sveoubhvatni sporazum, tako piše. Samo se ne kaže nezavisnost, ali to znači“.

Zato, kako kaže, ako to vodi predavanju Kosova, onda je zamrznuti konflikt dobitak.

„Ja sam za to da se stvar vodi drugačije, jer EU ne može da vam omogući put u sopstvene redove, okolnosti se menjaju da one zemlje koje nam daju podršku jačaju, da tu stvar treba s EU i SAD utanačiti na drugi način. Da kažemo mi sad prekidamo i nastavićemo razgovore s drugačijim platformama.Mi kad smo pregovarali, pregovarali smo o platformi o suštinskoj autonomiji, koja Kosovu daje sve nadležnosti sem nekih državnih. Nekoliko je nadželnosti zadržano, ostalo je interna nadležnost Kosova“.

Samardžić poručuje i da ne razume šta je kompromis, ako predamo sve čime raspolažemo, a ZSO ne može da se uspostavi.

„Razgraničenje je fina demarkacija granice kad ona već postoji, pomenuti razgraničenje je kad priznate granice. To treba da uradimo s BiH i Hrvatskom. Ako je to model za Kosovo onda je pitanje da li će Lešak pripasti Srbiji, a dati Bujanovac“.

Govoreći o tenzijama u odnosu Srbije i Crne Gore, kada je, pre svega, u pitanju imovina SPC u Crnoj Gori, Samardžić je rekao da država nije reagovala i da je Vučić imamo blag stav.

„On je zamolio Mila Đukanovića, a ovaj ga je otkačkio. To nije državno reagovanje na jednu vitalnu stvar, a Srbija ima obavezu da pomaže Srbe van Srbije, SPC je važna stvar, ako se proganja, država mora da reaguje. U Crnoj Gori je konflikt manifestan, velika provokacija i grub akt, pravno nezasnovan i Srbija ne sme da ostane po strani“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari