Samardžić: Vučiću ostaje samo da prizna Kosovo 1Slobodan Samardžić Foto: Medija centar

Predsednik Državotvornog pokreta Srbije (DPS) Slobodan Samardžić ocenio je da su najviši zvaničnici Srbije, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, ubacili u javni opticaj teme o „podeli Kosova“ i „razgraničenju Srba i Albanaca“, a da javnosti nije nije jasno šta oni pod tim svojim idejama podrazumevaju jer im nisu prehodile ozbiljne analize.

Samardžić je svom blogu „Srbija i svet“, za koji u saopštenju navodi da je i stav DPS, ukazao da „ni Vučić ni Dačić ne misle ozbiljno“, jer bi tako „kreativne i prekretne ideje izložili posle ozbiljnih analiza koje bi trebalo da garantuju njihovu minimalnu održivost“.

Po Samardžićevoj oceni, od Vučića i Dačića se ta analiza nije ni mogla očekivati „imajući u vidu njihovu dosadašnju improvizatorsku politiku“, posebno u vezi Kosova.

Samardžić podeća da su Vučić i Dačić u aprilu 2013. u Briselu „potpisali sudbinski dokument o povlačenju Srbije sa Kosova i Metohije“, a ocenjujući kako su potom u januaru 2014, na početku pristupnih pregovora sa EU, „bez pogovora preuzeli obavezu da de iure priznaju Kosovo“.

U tom okolnostima, ocenjuje Samardžić, može se „realno pretpostaviti da je skorašnja priča o podeli i razgraničenju najobičnija dimna zavesa“.

Samardžić ukazuje na nekoliko kontradiktornosti u javnom deklarisanju i terminologiji – između ostalog da budući sporazum „nije dokument o priznanju, nego o ‘sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa'“, a da ima snagu međunarodnog sporazuma.

Samardžić za Vučića kaže kako „sve više omalovažava ustavni status Kosova i Metohije iako se na tom Ustavu zakleo“, osporava važnost Rezolucije SB UN 1244, a umesto ta dva važeća pravna dokumenta, „drži se Prvog briselskog sporazuma kao Svetog pisma“.

„Kritikuje prethodne vlade da su sve predali kosmetskim Albancima, a sam je nastavio takvu politiku i, istini za volju, predao Albancima mnogo više nego vlada demokrata (2008-2012)“, ocenjuje Samardžić, podsećajući da su i u vladi demokrata i „u vladama Vučićevih naprednjaka od 2012. do danas; upravo socijalisti činili kontinuitet politike postepene predaje Kosova od 2008. godine do danas“.

Po Samrdžićevoj prognozi, Vučiću će na kraju samo ostati da potpiše akt o proznanju Kosova.

„Kada kroz sito prođu sve njegove smutnje i obmane, ostaje samo njegova obaveza, lična obaveza, da potpiše pravni akt o priznanju Kosova. Za to nikoga nije pitao, niti tražio saglasnost od bilo koga, pa nije lepo da u to uvaljuje ceo narod i državu“, ocenjuje Slobodan Samardžić u svom blogu „Srbija i svet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari