Samit Brdo-Brioni počinje neformalnom večerom lidera Zapadnog Balkana 1Foto: EPA-EFE/Mika Schmidt / POOL (Arhiva)

Samit Procesa Brdo-Brioni, slovenačko-hrvatske inicijative za približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU, koji se ove godine održava u Tirani počinje večeras neformalnom večerom učesnika, a glavni deo skupa i usvajanje zajdničke deklaracije planirani su za sutra.

Kako je najavljeno iz kabineta albanskog predsednika Iljira Mete, koji je domaćin dvodnevnog skupa, uz dvoje kopredsednika samita, hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović i slovenačkog predsednika Boruta Pahora, očekuje se učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Kosova Hašima Tačija, Crne Gore Mila Đukanovića i odlazećeg predsednika Severne Makedonije Đorđa Ivanova, dok iz BiH dolaze sva tri člana Predsedništva BIH – Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Počasni gost samita biće predsednik Poljske Andžej Duda, a dolazak je potvrdila i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja će, kako se očekuje, pokuštati da iskoristi skup za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine koji je u zastoju.

Mogerini će u Tirani imati i niz bilateralnih susreta, uključujući sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsedsnikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Proces Brdo-Brioni pokrenut je 2013. s ciljem da se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizuju prilike u regionu i ubrza njegovo približavanje EU.

Samit u Tirani održava se nekoliko nedelja uoči evropskih izbora, krajem maja, i samita EU početkom juna na kojem bi trebalo da bude doneta odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari