Samit šest država Zapadnog Balkana u formi telekonferencije 1Foto: BETA/ VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

U sredu se u Vašingtonu održava Samit šest država Zapadnog Balkana, na kojem će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsedavajući Saveta Ministara BiH Zoran Tegeltija i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

U organizaciji Atlantskog saveta, samit se održava u formi telekonferencije, u nameri da se pokrenu konkretni koraci ka ekonomskoj integraciji regiona, što bi moglo i da pomogne ekonomski oporavak posle epidemije koronavirusa. Namera je i da se region učini privlačnijim za investitore, javlja Glas Amerike.

Očekuje se dogovor kojim bi se lideri obavezali na praktična dela za veću ekonomsku saradnju.

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson ističe da će jedan od ciljeva biti fokus na slobodan protok ljudi, robe i usluga u regionu kao i da se sačini strateški investicioni plan.

Džim O’Brajen, zamenik predsedavajućeg Olbrajt Stounbdridž grupe, nekadašnji specijalni američki izaslanik za Balkan, dodaje da će jedan od ciljeva samita biti i prilika da šestoro lidera rade zajedno i da je potrebna saradnja da bi se region izborio sa koronavirusom.

Ovo je prilika da regionalni lideri kažu šta bi oni voleli da vide da se desi u narednih nekoliko meseci“, objasnio je O’Brajen.

On najavljuje da će EU u novembru razmatrati plan za naredne četiri godine, koji uključuje i finansiranje, i podseća da sve zemlje žele da uđu u Uniju, ali da region prvo treba da uđe u lanac dostave EU.

Kao primer, pominje da je region fragmentiran i da ima mnogo troškova i probijanja rokova i to ilustrovao podatkom Svetske banke da kamioni u regionu provedu 8 odsto vremena čekajući na granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari