Samit Zapadnog Balkana: Region se kreće u pravom smeru, ali problem je brzina 1Foto: EPA-EFE/Mika Schmidt / POOL (Arhiva)

Zapadni Balkan se kreće u pravom smeru, ali veoma sporo, a građani su umorni jer ne vide perspektivu brzog napretka ka EU, ocenjeno je danas u Poznanju na Samitu Berlinskog procesa.

Na panelu pod nazivom Povećavanje napora u pravcu transformacije regiona radi napretka na putu evropskih integracija, u organizaciji Saveta za regionalnu saradnju (RCC), stručnjak za regionalnu saadnju i proširenje EU Sanjin Arifagić rekao je da su svi u regionu „frustrirani brzinom“ napretka ka EU, da mnogi transformaconi procesi na Zapadnom Balkanu traju znatno duže od očekivanog, i kao primer naveo to što se u 2019. godini i dalje govori o privatizaciji.
Direktorka za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku prema susedima i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera kazala je da nijedna zemlja neće ući u EU dok ne bude spremna za to, dok ne bude imala nezavisno sudstvo.
Kazala je da u potpunosti razume da su građani regiona umorni pošto ne vide perspektivu brzog napretka ka Uniji.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar kazao je da Ljubljana snažno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i ocenio da je za napredak regiona ka Uniji potrebno hitno rešavanje nerešenih pitanja iz prošlosti.
Glavni pregovarač Crne Gore u pregovorima s EU Aleksandar Drljević ocenio je da EU treba da uvaži napredak u reformama Severne Makedonije i Albanije i upozorio da će u suprotnom entuzijazam u regionu opasti.

Predsednik Upravnog odbora beogradskog Centra za evropske politike Srđan Majstorović rekao je da Evropska komisija „radi odličan posao“, ali da zemlje članice EU odlučuju o daljem napretku kandidata za članstvo u Uniji.

On je ocenio da bi zemlje regiona trebalo bolje sebe da predstavljaju u evropskim prestonicama i dodao da političari sa Zapadnog Balkana treba da pokažu više uzajamnog poštovanja.
Na panelu su objavljeni i rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja i mišljenja privrednika Balkanski barometar (BB), za 2019. koje je prvi put pokazalo da je podrška evrointegracijama u regionu premašila 50 odsto.

Balkanski barometar (BB) je godišnje istraživanje javnog mnjenja koje sprovodi RCC, sakupljajući i analizirajući podatke od građana i kompanija Zapadnog Balkana, o tematskim oblastima kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija i druge.
Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari