Kurti nije došao na sastanak, Tači potpisao ukaz o njegovom imenovanju za mandatara 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti nije došao na sastanak sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, ali je predsednik potpisao ukaz o njegovom imenovanju za mandatara za sastav vlade Kosova, javljaju izvori portala koha.net.

Dekret o određivanju mandatara biće službeno dostavljen predsedniku Skupštine Kosova na dalji postupak.

Prema Ustavu i poslovniku o radu Skupštine Kosova, Konjufca najkasnije u roku od 15 dana treba da zakaže sednicu Skupštine Kosova na kojoj bi se glasalo o premijeru i sastavu nove Vlade, pod uslovom da Kurti obezbedi dovoljan broj glasova za izbor.

U slučaju da se ne obezbedi dovoljan broj glasova da Kurti bude izabran, onda predsednik Kosova, prema istom postupku, određuje drugog mandatara koji ima rok od 10 dana da obezbedi 61 glas potreban za njegov izbor.

Ukoliko i tada premijer ne bude izabran, onda predsednik Kosova dekretom raspušta Skupštinu i zakazuje nove prevremene parlamentarne izbore koji trebaju da budu održani najkasnije u roku od 40 dana od njihovog zakazivanja.

Podsećamo, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti danas je, nakon što ga je njegova stranka jutros predložila za mandatara vlade, izjavio obraćajući se javnosti putem video poruke objavljene na svom Fejsbuk nalogu, da još nije postignut dogovor sa DSK i pozvao eventualnog koalicionog partnera da se vrate za pregovarački sto kako bi sastavili vladu.

Kurti je istakao da se ne može vratiti u 2019. godinu i ponovio da je izbor Glauka Konjufce za predsednika parlamenta odluka koju njegova stranka neće poništiti, preneo je Kosovo Online.

On je podsetio da je konstitutivna sednica Skupštine Kosova 26. decembra održana bez dogovora sa Demokratskim savezom Kosova i da je bez postizanja koalicionog dogovora 6. januara otišao na konsultacije kod predsednika.

“I sada, dve nedelje nakon tog sastanka još nemamo dogovor o novoj vladi. Danas smo predlog za mandatara pismenim putem prosledili predsedniku, ali nismo prihvatili poslednji predlog rukovodstva DSK. Bili smo spremni da nastavimo sa sastancima u cilju pronalaženja drugih alternativnih rešenja koji bi bili prihvatljivi za obe strane“, poručio je Kurti.

On je izrazio uverenje da Samoopredeljenje i DSK mogu pronaći zajednički jezik, vratiti se za pregovarački sto i postići sporazum.

„Ne možemo se vratiti u prošlost, ne možemo se vratiti u 2019.”, rekao je Kurti u video poruci.

Napomenuo je i da je Samoopredeljenje dobilo mandat da sastavi novu vladu, za šta je narod glasao i ukazao da su Kosovu neophodne nove institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari